Oglas
· · Komentari: 0
LEK IZ PRIRODE

Naučno DOKAZANO! Da li znate da je POTOČARKA najzdravije povrće na planeti koje pomaže kod najtežih bolesti? (RECEPTI)

Tradicionalna narodna medicina podseća nas na neke zaboravljene darove prirode koji se nalaze svuda oko nas

1649540036_watercress-g4b554981e_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Navikli smo da je viđamo u salatama u luksuznim restoranima širom sveta, iako možda i ne znamo o kojoj biljci je reč. Ono što verovatno znamo je da je izuzetno ukusna, ali o njenim neverovatnim lekovitim svojstvima saznaćemo tek uvidom u stare narodne recepte. 

Pročitajte još: Da li možete da rešite najkraći IQ TEST otkriva koliko ste inteligentni?

Hipokrat, koji se smatra ocem medinicine koristio je potočarku za lečenje zubobolje i bolesti grla, posebno kod promuklosti. Stari Grci, Egipćani i Rimljani koristili su je kao sredstvo za vraćanje energije, dok su egipatski faraoni svojim robovima davali da svakodnevno ispijaju sok od potočarkekako bi održali snagu, a time i produktivnost. Osim toga, potočarka je bila omiljena salata na jelovniku rimskih careva jer se smatralo da raščišćava misli i pomaže u donošenju važnih odluka. Persijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu.

U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti disajnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, pospešuje rad metabolizma, čisti pluća i krv....

Potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak. Potočarka utiče na razmenu hemijskih jedinjenja u našem metabolizmu i reguliše poremećaje koji nastaju, što je značajno u pristupu lečenja prirodnim putem.

Pročitajte još: Danas slavimo TRI velika svetitelja: Evo koje običaje morate da ispoštujete

U narodu je poznato da potočarka ublažava bolesti disajnih puteva, pomaže kod srčanih oboljenja, kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, pospešuje rad metabolizma, čisti pluća i krv, pomaže kod umora i malaksalosti, povoljno deluje kod dijabetesa, ublažava groznicu, pomaže kod oboljenja jetre, leči kožne tegobe, stimuše rast kose, olakšava reumatske tegobe. Ova biljka pikantne arome još i čisti krv, osvežava, podstiče apetit i pročišćava ceo organizam. Kod autointoksikacije – toksemije, preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog perioda. Potočarka u narodnoj medicini ima veliku primenu u lečenju i to kao sveža i u obliku svežeg soka.

Naučna potvrda lekovitosti
Lekovitost ove biljke potvrđena je i brojnim naučnim studija. Studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition, dokazala je da redovno konzumiranje manjih količina ove biljke može sprečiti rak prostate i debelog creva. Pored toga, istom studijom je dokazano da oblozi sa potočarkom značajno utiču na suzbijanje tumora na žlezdama i limfnim čvorovima.Istraživački tim sa Univerziteta u Sautemptonu započeo je istraživanje, koje nastoji da dokaže delotvornost ove biljke u lečenju raka dojke, ali i drugih vrsta unzapredovalih ćelija tumora. Dosadašnja istraživanja ove grupe naučnika pokazala da potočarka sadrži znatne količine spoja nazvanog feniletil izotiocijanat (PEITC), koji ima snažna antikancerogena svojstva.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Da li je pravilno "MRŠAVITI" ili "MRŠATI"? Mnogi prave grešku

Korisna je čak i pri spoljašnjoj primeni, čisti i zaceljuje oštećenu kožu, deluje protiv mrlja i pega po koži, a delotvorna je i protiv opadanja kose. Jača želudac, jetru i debelo crevo, reguliše funkciju žučne kese, a uz sve ovo veoma je lekovita za zdravlje očiju. U spoljasnjoj upotrebi, koristi u obliku obloga koje deluju protiv reume i mišićnih bolova. Sok od potočarke namazan na kožu izvanredno leči dermatoze i akne. Ako želite imati gladak i ružičasti ten, prepustite se zelenoj potočarki. Poznata je kao efikasan tonik za kosu jer sprečava opadanje kose i podstiče njen rast i gustoću.

Pročitajte još: DOBRO ĆETE SE NAMUČITI: Samo oni sa "okom sokolovim" mogu uočiti ŽENU na slici (FOTO)

Potočarka, iako izgleda „slatko“ zapravo je ljutkasta. Najbolje  je koristi dok još nije procvetala, zbog smanjene doze ljutine. Koristimo je u salatama, kao začin, čaj, sveže isceđen sok, u obliku kapi i tinktura. Takođe se koristi u pripremi pita i kao prilog glavnom jelu, dodatak supama, varivima i sendvičima.

Čaj od potočarke

Jednu kašiku sveže, oprane potočarke sitno izrežite i prelijte sa 200 mililitara ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta, a zatim procedite. Tokom dana pijte 2 do 3 šoljice ovog čaja.

Sok od potočarke

Jednu šaku sveže potočarke operite i usitnite u sokovniku. Isceđenom soku dodajte vodu u odnosu 1:5 (100 mililitara soka na 500 mililitaravode).Uzimajte kašiku ovog soka tri puta dnevno.

Tinktura od potočarke

Pročitajte još: Zašto se kaže "KAO DA JE PAO S KRUŠKE"? Nećete verovati kakvo značenje se vezuje za ovu voćku

Prelijte 30 grama svežih listića potočarke sa 150 mililitara alkohola od 20% te ostavimo da stoji  5 do 7 dana. Tinkturu uzimamo tri puta dnevno tako da jednu čajnu kašičicu dodamo u čaj ili vodu.

Potočarka kao oblog

Potočarku možemo koristiti i kao oblog, a količina zavisi od veličine rane. Lišće izgnječimo te stavljamo na oštećeno mesto na koži, zamotamo zavojem i ostavimo da potočarka deluje nekoliko sati. Ranu je potrebno pre dezinfikovati.

Pročitajte još: Muzika tokom treninga: Da li nam zaista pomaže da vežbamo bolje?

Supa od potočarke

Dobro oprati i iseckati 2 svežnja , pa oguliti i narezai na sitne kockice  pola kilograma krompira. Kuvajte oko 30 minuta, a pred kraj kuvanja po želji začinite. Dodajte so, mleveni crni biber, muškatni oraščić. Ohlađenu masu možete blenderom usitniti da bi dobili gustu, kremastu supu.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas