Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Peršun i korijander: Upotreba, ukus i zdravstvene benificije

I peršun i korijander su zeleno bilje i imaju donekle sličan izgled.

1613635110_Depositphotos_161873470_s-2019.jpg
Foto: Despositos
Oglas

Dakle, pogledajte neke razlike između njih dve i najlakši način da ih identifikujete.

Pročitajte još: Čudotvorna BILJKA zdravija od spanaća: Puna je vitamina, jača imunitet, ali nije dobra za SVAKOGA!

Ako ste amater u kuvanju, otkrivanje razlike između različitih vrsta bilja i njihovih ukusa može biti izazov. Uglavnom sve biljke, osim nekih, izgledaju nekako slično. Naročito između biljaka, korijander i peršuna. NJih dvoje izgledaju identično i dok kupujete začinsko bilje za gurmanski obrok, lako možete pogrešiti kupujući peršun kada ste želeli cilantro.

Pročitajte još: Lekoviti matičnjak: Leči glavobolju, nesanicu, a dobar je i za ženske probleme!

Međutim, što se tiče ukusa, to dvoje ne mogu biti različitiji. Dakle, evo nekoliko razlika između dve biljke i lako ih prepoznajte.

Ove dve biljke su jako slične

Ukus

Korijander ima smeliji ukus u poređenju sa peršunom. Ovaj drugi ima začinjen i papren ukus, dok prvi ima ukus sličan kombinaciji limuna i žalfije. Korijander može biti malo premoćan, pa čak i malo od toga ide daleko. Pošto cilantro ima jedinjenja za ukus sapuna poznata kao aldehidi, takođe može imati sapunast ukus.

Pročitajte još: Svi smo čuli za sok od CELERA, a da li znate koje su njegove zdravstvene koristi?

Upotreba

Kada je reč o kuhinji i vrsti jela u kojima se koriste ove dve biljke, peršun se često koristi u mediteranskim i italijanskim jelima i jelima poput testenina, supa i čorbi, salata i zelenih smutija i sokova. Korijander se nalazi u jelima poput salsa, takosa ili kao ukras na kariju ili fo. Takođe se nalazi u meksičkim i azijskim jelima. Dok se peršun dodaje tokom procesa kuvanja, korijander se često dodaje u jelo na kraju.

Zdravstvene beneficije

Peršun i ckorijander su bogati vitaminima A i C. Vitamin C pomaže u jačanju imuniteta, a vitamin A poboljšava zdravlje očiju i kostiju. Obe ove biljke takođe pomažu u održavanju kardiovaskularnog zdravlja, peršun sadrži folate, dok cilantro pomaže u održavanju nivoa holesterola u kontroli.

Pročitajte još: 6 neočekivanih lekova za ZUBOBOLJU: Svi ih imamo u kući i neverovatno pomažu

Kako prepoznati

S obzirom na to da su obe biljke zelene boje i imaju duge stabljike i ravne listove, korijander od peršuna najlakše ćete prepoznati po obliku lista. Dok su listovi peršuna zašiljeni, listovi korijander su zaobljeni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas