Oglas
· · Komentari: 0
čaj

Štiti jetru, odličan za imunitet i kožu: Zašto ČAJ OD KURKUME treba uvrstiti u ishranu

Kurkuma se odavno koristi u azijskoj kuhinji i medicini, ali sve više pronalazi svoj put do evropskih i ostalih kuhinja i polica sa začinima.

1611047008_Depositphotos_152425552_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Ova biljka najpoznatija je kao začin za mnoga jela, ali je ona mnogo više od toga. Ne samo da dodaje zanimljivu aromu svuda gde se nađe, veće ima i velike koristi za zdravlje i još uvek se otkrivaju nove.

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Kurkuma je inače biljka od čijeg se korena pravi prepoznatljivi narandžasti prah, a sastojak koji je čini tako zdravom je kurkumin. Ona je srodna biljka đumbiru, zbog čega su i vizuelno njihovi koreni nalik jedan drugom. Osim što se može koristiti kao začin u prahu, može se konzumirati i u vidu čaja, i to na dva načina. Jedan je da naseckate deo korena i stavite ga u ključalu vodu, a drugi je da u istu tu vodu sipate prah koji biste inače koristili kao začin u jelima, uz dodatak đumbira i meda po želji. Koji su sve to zdravi efekti ovog čaja, pročitajte u nastavku.

Foto: Deposit

Jača imuni sistem i sprečava upale

Dobar je za kožu
Nedavno su se pojavili podaci da kurkumin utiče i na kožu i pomaže u olakšavanju mnogih dermatoloških problema. Od kurkume se može napraviti i maska za lice kako bi se ti efekti pojačali, ali za sada se čini da bilo kakav unos ovog sastojka u organizam ima korisne posledice po kožu, što je uvek dobra vest.

Pomaže ćelijama imunog sistema da ostanu zdrave i obavljaju svoj posao, odnosno bore se protiv prehlade i drugih bolesti. Kurkumin ujedno pomaže u sprečavanju upala i olakšava simptome povezane sa alergijama, psorijazom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, depresijom, artritisom i čak Alchajmerovom bolešću.

Kurkumin deluje kao moćan antioksidant koji neutrališe štetne slobodne radikale i tako doprinosi balansu u organizmu.

Poboljšava raspoloženje

Ne samo da je kurkuma korisna za ljude koji već imaju zdravstvene probleme, već i za one potpuno zdrave. Kurkumin ublažava napetost u mišićima i neka istraživanja pokazala su da pozitivno utiče na naše raspoloženje, a ujedno dobro utiče na koncentraciju i pamćenje.

Pročitajte još: Miteseri, akne i ostala ZLA na licu: Tri ZAKONA koja moraju tinejdžeri da poštuju

Štiti jetru i poboljšava metaboličko zdravlje

Jetra je veoma važan organ i treba je štititi što više možemo, a čini se da unošenje kurkume definitivno pomaže u tome. Osim toga, kurkumin snižava nivo šećera u krvi i krvni pritisak i posredno utiče na sprečavanje gojaznosti. Svakako je potrebno više istraživanja sa konkretnijim detaljima, ali šolja ovog toplog napitka makar s vremena na vreme i te kako je dobra za naše telo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas