· · Komentari: 0
ZDRAV NAPITAK

ZLATNO MLEKO: Moćan napitak koji čuva srce i jača imunitet! (RECEPT/VIDEO)

Zlatno mleko, poznato i kao kurkuma mleko, čuveno je indijsko piće koje stiče popularnost u zapadnim kulturama.

1625818308_hot-3108893_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Piće zlatne boje i predivnog mirisa, koje će vam biti saveznik u borbi protiv svake prehlade! Jednostavno se pravi, a sastojci su priča za sebe - treba da ih ima svako domaćinstvo.

Zbog čega je zdravo?

U Indiji se zlatno mleko često koristi kao kućni lek protiv prehlade. Zapravo, žuto piće se reklamira zbog svojih svojstava za jačanje imuniteta. Studije pokazuju da kurkumin ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva koja mogu pomoći u prevenciji i borbi protiv infekcija.

Ključni sastojak zlatnog mleka je kurkuma, žuti začin popularan u azijskoj kuhinji, koji piću  daje žutu boju.

Pročitajte još: Trik za pravilno sušenje BOSILJKA: Sačuvaćete intenzivan ukus i boju! (VIDEO)

Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, vekovima se koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava.

Sastojci u zlatnom mleku imaju i moćna antiinflamatorna svojstva, a pored toga, studije pokazuju da kurkumin može povećati nivo neurotrofičnog faktora izvedenog iz mozga.To je jedinjenje koje pomaže vašem mozgu da stvara nove veze i pospešuje rast moždanih ćelija.

Kurkumin je zadužen i za vaše dobro raspoloženje!

Bolesti srca su vodeći svetski uzrok smrti. Zanimljivo je da su cimet, đumbir i kurkuma - ključni sastojci zlatnog mleka - povezani sa manjim rizikom od srčanih bolesti, a đumbir i cimet iz zlatnog mleka snižavaju i nivo šećera u krvi.

Recept za zlatno mleko

Sastojci: 

  • 120 ml nezaslađenog mleka
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 mali komad naribanog svežeg đumbira ili 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • prstohvat mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica meda

Priprema: 

Da biste napravili zlatno mleko, jednostavno pomešajte sve sastojke u loncu i prokuvajte. Smanjite toplotu i dinstajte oko 10 minuta ili dok ne postane mirisno i aromatično.

Procedite piće kroz finu cediljku i pospite prstohvatom cimeta. Zlatno mleko se takođe može napraviti unapred i čuvati u frižideru do pet dana. Jednostavno podgrejte pre pijenja.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU 
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.