· · Komentari: 0
SAVETI

4 namirnice koje GASTROENTEROLOG nikada neće pojesti: Objasnili su zašto!

Lekari i stručnjaci su ih već dugo isključili iz ishrane, a to se savetuje i svima ostalima.

1680642837_1676809708_shutterstock_790239028.jpg
Foto: Shutterstock

Vodeći gastroenterolozi su podelili koje namirnice uvek izbegavaju kako ne bi imali neprijatne posledice po gastrointestinalni trakt i zdravlje uopšte.

Pročitajte još: Saveti koji će vam pomoći da imate miran i kvalitetan san

Proteinske pločice

LJubitelji fitnesa smatraju ih savršenom užinom između glavnih obroka i pogrešno veruju da šipke sadrže samo korisne supstance.

Pročitajte još: Zašto dete ne treba da nosi jaknu kada je u AUTO-SEDIŠTU? Mnogi greše, a može da bude opasno

- Nikad ne jedem proteinske pločice! Oni su obično visoko obrađeni i sadrže mnogo aditiva, konzervansa, pa čak i šećera. I sve ovo apsolutno nije dobro za stomak, a ni za figuru - priznala je doktorka Harmoni Elison, gastroenterolog iz Medicinskog centra Tafts i kaže da su prirodniji izvori proteina i odlična alternativa zdravoj užini orasi, semenke bundeve ili čak puter od kikirikija. Ali u čistom obliku, bez aditiva, začina i veštačkih zamena za hranu.

Kobasice i meso sa krvlju

- Crveno meso i prerađeno meso u obliku prerađene hrane povećavaju rizik od polipa, pa čak i raka debelog creva - kaže doktorka Rezvana Čoudhuri.

Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Iako je crveno meso važan izvor esencijalnih vitamina i aminokiselina, vaš lekar savetuje da ne jedete više od 100 grama dnevno, a idealno ne više od jednom nedeljno. A prerađeno meso sadrži puno nitrata, koji deluju kao konzervansi, pa ih je bolje odbiti u potpunosti.

Limunada i druga gazirana pića

Prema doktoru Sajmonu Metjuzu, gazirana pića mogu izazvati nadimanje, podrigivanje i refluks kiseline. I to da ne pominjemo činjenicu da soda šteti zubima i doprinosi povećanju težine.

Pročitajte još: Svi znamo šta znači kada vas SVRBI LEVI DLAN, ali da li znate šta znači kada zasvrbe drugi delovi tela

Beli hleb

Gastroenterolog Šila Grover smatra da rafinisana zrna u belom hlebu mogu da naškode našim crevima, a kvasac će izazvati uznemirenost i nadimanje. Međutim, doktorka nije tako kategorična - ona ​​sama ne jede hleb, ali ne savetuje drugima da odbiju. Glavna stvar je znati meru, ne više od jednog komada dnevno.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.