· · Коментари: 0
САВЕТИ

4 намирнице које ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ никада неће појести: Објаснили су зашто!

Лекари и стручњаци су их већ дуго искључили из исхране, а то се саветује и свима осталима.

1680642837_1676809708_shutterstock_790239028.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Водећи гастроентеролози су поделили које намирнице увек избегавају како не би имали непријатне последице по гастроинтестинални тракт и здравље уопште.

Прочитајте још: Савети који ће вам помоћи да имате миран и квалитетан сан

Протеинске плочице

Љубитељи фитнеса сматрају их савршеном ужином између главних оброка и погрешно верују да шипке садрже само корисне супстанце.

Прочитајте још: Зашто дете не треба да носи јакну када је у АУТО-СЕДИШТУ? Многи греше, а може да буде опасно

- Никад не једем протеинске плочице! Они су обично високо обрађени и садрже много адитива, конзерванса, па чак и шећера. И све ово апсолутно није добро за стомак, а ни за фигуру - признала је докторка Хармони Елисон, гастроентеролог из Медицинског центра Тафтс и каже да су природнији извори протеина и одлична алтернатива здравој ужини ораси, семенке бундеве или чак путер од кикирикија. Али у чистом облику, без адитива, зачина и вештачких замена за храну.

Кобасице и месо са крвљу

- Црвено месо и прерађено месо у облику прерађене хране повећавају ризик од полипа, па чак и рака дебелог црева - каже докторка Резвана Чоудхури.

Прочитајте још: 8 разлога због којих треба да једете КРУШКЕ: Имају веома позитиван утицај на здравље, а за ову групу људи су посебно корисне

Иако је црвено месо важан извор есенцијалних витамина и аминокиселина, ваш лекар саветује да не једете више од 100 грама дневно, а идеално не више од једном недељно. А прерађено месо садржи пуно нитрата, који делују као конзерванси, па их је боље одбити у потпуности.

Лимунада и друга газирана пића

Према доктору Сајмону Метјузу, газирана пића могу изазвати надимање, подригивање и рефлукс киселине. И то да не помињемо чињеницу да сода штети зубима и доприноси повећању тежине.

Прочитајте још: Сви знамо шта значи када вас СВРБИ ЛЕВИ ДЛАН, али да ли знате шта значи када засврбе други делови тела

Бели хлеб

Гастроентеролог Шила Гровер сматра да рафинисана зрна у белом хлебу могу да нашкоде нашим цревима, а квасац ће изазвати узнемиреност и надимање. Међутим, докторка није тако категорична - она ​​сама не једе хлеб, али не саветује другима да одбију. Главна ствар је знати меру, не више од једног комада дневно.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.