Sadrži jedinjenja koja se bore protiv raka i imaju moć da kontrolišu upalu i smanjuju rizik od srčanih problema.

Pretražujući kulinarske kanale na društvenim mrežama, naići ćete na bezbroj snimaka kuvara iz celog sveta koji hvale kupus kao izuzetno svestrano povrće. Zato, prilikom sledeće kupovine, razmislite o tome da ga dodate u korpu.
Osim što je u trendu, kupus je i veoma nutritivno bogat. Sadrži vlakna, polovinu dnevne potrebe za vitaminom K, trećinu potrebe za vitaminom C i deset odsto dnevne potrebe za folatima. Ovo lisnato povrće takođe sadrži tragove mangana, vitamina B6, kalcijuma, kalijuma, vitamina A, gvožđa i riboflavina.
Kupus pripada porodici kupusnjača, zajedno sa brokolijem, karfiolom, keljom i zelenilom. Svi oni sadrže jedinjenja koja se bore protiv raka i imaju moć da kontrolišu upalu i smanjuju rizik od srčanih problema.
Kupus može da varira u boji od zelene do crvene i ljubičaste, a listovi mogu biti glatki ili naborani.
(Krstarica)