· · Komentari: 1
PANDEMIJA

Čuvajte se iako ste revakcinisani protiv KORONA virusa: Evo kada STIČETE IMUNITET

Lekari preporučuju poštovanje epidemioloških mera čak i kada ste revakcinisani

1617868980_vaccine-6109246_960_720.jpg
Foto: Pixabay

Prema navodima srpskih epidemiologa i virusologa, zaštita od korona virusa i sticanje imuniteta može se očekivati tek po isteku određenog vremenskog perioda, najranije sedam dana od primljene druge doze vakcine.

Pročitajte još: Zašto je dobro da pijemo NAPITAK OD CELERA?

Preporuka je da se čuvate i poštujete epidemiološke mere i nekon revakcinacije, a da se provera antitela i razvoja imuniteta proveri 14 dana nakon revakcinacije

Naime, prema rezultatima kliničkih ispitivanja, zaštita se može očekivati po isteku određenog vremena od primljene druge doze vakcine. Kako se navodi, iako izvesna zaštita nastaje nakon primljene prve doze, za intenzitet i dužinu trajanja imuniteta važna je kompletna vakcinacija, tačnije revakcinacija. Preporuka je da se čuvate i poštujete epidemiološke mere i nekon revakcinacije, a da se provera antitela i razvoja imuniteta proveri 14 dana nakon revakcinacije.

Da ste nakon vakcinacije stvorili imunitet, možete proveriti određivanjem IgG antitela serološkim testovima, ali na taj način ne možete proveriti da li je stvoren T ćelijski imunitet u vašem organizmu.

Pročitajte još: PARFEM nije samo da lepo mirišete, on budi USPOMENE i ima još NEVEROVATNIH prednosti

Moguće je da pacijenti, koji dobijaju imunosupresivnu terapiju i pacijenti sa bolestima imunološkog sistema, ne razviju dovoljan imuni odgovor. Zbog toga je primanje preparata, koji potiskuju funkciju imunog sistema, kontraindikovano minimalno mesec dana pre i nakon vakcinacije zbog rizika od snižavanja imunogenosti.

Pročitajte još: Sva pravila češljanja kose: Sitnice mogu da utiču na njen kvalitet

U ovom trenutku još uvek nije poznata dužina trajanja imuniteta posle vakcinacije, kao što nije poznato ni koliko dugo traje imunitet nakon preležane infekcije izazvane korona virusom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.