Oglas
· · Komentari: 0

Imate problema sa NADIMANJEM? Ovih pet namirnica mogu vam pomoći da ublažite problem - Češće bi trebalo da ih jedete

Problemi sa nadimanjem i gasovima vrlo su česti

1690638854_shutterstock_2053072952.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nadimanje stomaka koje često osećamo može izazvati jak osećaj nelagodnosti, što utiče na naš svakodnevni život na različite načine. Na sreću, postoji mnogo načina da se to smanji.

Nadimanje u stomaku se obično javlja zbog nakupljanja gasova u gastrointestinalnom traktu. Nadimanje čini stomak većim nego obično, a može biti i bolan. Zadržavanje tečnosti u telu takođe može dovesti do nadimanja.

Evo 5 najboljih namirnica koje možete dodati svojoj ishrani i lako se izboriti sa dosadnim nadimanjem stomaka.

Krastavac

Možda već znate da krastavac može smanjiti natečenost ispod očiju. Ono što možda niste znali je da može da deluje na isti način i za vaš stomak. Povrće sadrži kvercetin, flavonoidni antioksidans koji pomaže u smanjenju nadimanja.

Banane

Namirnice bogate kalijumom, kao što su banane, avokado, kivi, pomorandže i kikiriki, sprečavaju zadržavanje vode regulišući nivoe natrijuma u ​​vašem telu i tako mogu smanjiti nadimanje izazvano solju. Banane takođe imaju rastvorljiva vlakna koja mogu ublažiti ili sprečiti zatvor.

Papaja

Enzim papaje pomaže u razgradnji proteina u gastrointestinalnom sistemu, što olakšava varenje. Tropsko voće takođe ima antiinflamatorna svojstva, kao i vlakna koja podržavaju snažan, probavni sistem.

Špargle

Špargle su superhrana protiv nadimanja. One takođe sadrže prebiotike, koji pomažu u održavanju rasta "dobrih" bakterija. Ovo pomaže u održavanju zdrave ravnoteže u digestivnom sistemu kako bi se sprečili i/ili smanjili gasovi. Povrće sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja pomažu u promociji opšteg zdravlja probave.

Jogurt sa probioticima

Ako govorimo o vrhunskim namirnicama koje se bore protiv nadimanja, onda jogurt definitivno zaslužuje mesto na našoj listi. Neke od ovih "dobrih" crevnih bakterija su probiotici. Oni pomažu u regulisanju varenja i promovišu opšte zdravlje probave.

Bonus savet: Smanjite stres

Verovali ili ne, nadimanje nije uvek povezano sa vašom ishranom. Kortizol, takođe poznat kao hormon stresa, može izazvati niz simptoma u celom telu, uključujući nadimanje. Istraživanja pokazuju da stres direktno utiče na probavni sistem, što zauzvrat može izazvati nadimanje. Neki prirodni načini za koje je dokazano da snižavaju kortizol su bolji san, vežbe niskog intenziteta i meditacija. Jedna od najboljih vežbi za smanjenje kortizola je hodanje. Dovoljno je 20 minuta hoda umerenim tempom tokom dana.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas