Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
благотворна десјтва авокадо семена

Не бацајте семенке од АВОКАДА: Могу се користити и у јелу и у козметици, а чак смањују и холестерол!

Постоји толико много производа који имају корисна својства за која не знамо. На пример, семе авокада. Колико смо пута смо их само бацили у канту, а да нисмо знали њихова благотворна својства

1652273763_avocado-g2a09bc7d2_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

 

Авокадо не спада у јефтине намирнице, а искористив је 100%. Зашто би бацали његову семенку у канту када и њу такође можемо употребити, а ево и како!

Прочитајте још: У које доба дана треба да узимате МАГНЕЗИЈУМ? Ево од чега зависи и како се правилно конзумира

Семе авокада има бактерицидна и фунгицидна својства. То значи да су у стању да неутралишу различите штетне микроорганизме. Осим тога, семенке садрже сапонине који подстичу наш метаболизам и помажу нашем телу да се ослободи „лошег“ холестерола. Осим тога, ови производи садрже калцијум, магнезијум и витамин Ц.

Веома је препоручљиво користити семенке авокада као козметички производ или додатак исхрани.

Како припремити семе авокада?

Пре него што скувате семе авокада, морате огулити смеђу кожу и оставити да се семе осуши. Изрендајте кору, па ставите у рерну око сат времена на ниској температури. Што се тиче коштице, можете је пећи без рендања (око 2 сата), затим огулити кожу и нарендати пулпу коштице. Није препоручљиво јести свеже семе.

Како користити семенке авокада као козметички производ

Захваљујући свом антибактеријском дејству, семенке авокада се одлично носе са акнама, масном косом и перути. Такође имају добар утицај на нашу боју коже и здравље косе.

Рецепти:

Пилинг:  Помешајте рендане семенке авокада са млевеном кафом, додајте морску со и нежним покретима нанесите на кожу.
Крема за бубуљице: Помешајте топлу воду и нарендано семе док смеса не изгледа као паста. Нанесите третман само на бубуљице и оставите 4-6 минута.
Маска за лице: Изрендану коштицу помешати са глином у праху, додати мало воде и нанети на лице избегавајући наношење на подручје око очију. Након 15 минута оперите лице и нанесите хидратантну крему.
Испирање косе: Додајте воду у шерпу са наренданим семенкама авокада. Воду кувајте на ниској температури 30 минута. Филтрирајте смесу и исперите косу овом водом након што је оперете.

Како га користити као додатак исхрани:

Препоручује се да конзумирате семенке авокада ако патите од гојазности, атеросклерозе или имате проблема са крвним притиском. Можете их јести и ако имате упале (на пример, грип) или пробавне сметње. Рендане семенке се обично додају у салате, смутије и друга јела.

Рецепти:

Салата: Све врсте салата имају одличан укус са ренданим семенкама авокада, али препоручујемо да мешате прах семенки са поврћем и авокадом. Исеците омиљено поврће на комаде и додајте мало праха. По жељи можете додати и јаја, кувано месо или рибу.
Смути: Умутите 2 шоље бадемовог млека, банану, целер, спанаћ и 1 кашичицу праха семенки авокада у блендеру. Узгред, можете користити било који други рецепт који волите, али имајте на уму да су семенке авокада прилично горке, па је боље додати нешто слатко.
Кремаста супа: Пропржите лук, додајте пулпу авокада и 15 жлица чорбе од поврћа. Сачекајте да супа прокључа и умутите је у блендеру. Сипајте супу у чиније и поспите је ренданим семенкама авокада.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas