· · Коментари: 0

НОВА ИСТРАЖИВАЊА: Уколико вам се ове ствари дешавају док спавате, тело вам шаље озбиљно УПОЗОРЕЊЕ

Постоји низ фактора који утичу на здравље срца, а међу најважнијим су исхрана и физичка активност. А шта се дешава када смо у стању мировања?

1659693137_spavanje.jpg
Фото: Унпласх.цом

Према медицинским стручњацима, неке „ноћне“ радње могу да утичу на здравље и повећају ризик од кардиоваскуларних болести.

Прочитајте још: Топи масне наслаге, целулит и чисти тело од токсина: Замените један оброк овим смутијем и препородићете организам (РЕЦЕПТ)

Уколико се ноћу вртите и преврћете у кревету, то може и те како имати негативне посљедице на здравље кардиоваскуларног система, каже кардиолог др Кејти Томашко. Ово је повезано са крвним притиском, који се смањује када чврсто спавате, рекла је она.

- Ако имате потешкоћа да заспите или се често будите ноћу, крвни притисак ће вам сигурно скочити - каже Томашко. - Овај пораст притиска није добар за здравље срца, што доводи до повећаног ризика од кардиоваскуларних болести.

Научне студије су такође показале да је несаница, поремећај сна који отежава урањање у сан или спавање, повезана са бројним кардиоваскуларним болестима, укључујући хипертензију, болест срца и срчану инсуфицијенцију.

Ако већ имате срчано обољење, несаница може да повећа ризик од погоршања. Недавно објављена студија у „Слееп Адванцес“ открила је да несаница може да повећа ризик од срчане инсуфицијенције, можданог удара и кардиоваскуларне смрти.

Истраживачи су укључили 1.082 пацијента који су имали срчани удар или неки вид интервенције којом се решавао проблем блокираних артерија. На почетку студије, 45 одсто пацијената је имало несаницу, а 24 одсто је рекло да је користило лек за спавање током последње недеље.

Прочитајте још: ЈЕДНА ШОЉА ДНЕВНО: Напитак који помаже у регулацији нивоа ШЕЋЕРА у крви, а одличан је и за још један ОРГАН

Током просечног периода праћења од 4,2 године, код 225 пацијената су примец́ена чак 364 случаја понављајућих главних срчаних нуспојава. Када се упореде пацијенти који су имали несаницу са онима који нису, утврђено је да је ово стање значајно повезано са хроничним нуспојавама срца – чак и након што се узму у обзир кардиоваскуларни фактори ризика, коморбидитети и симптоми анксиозности и депресије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.