· · Komentari: 0
OPREZ

OBRATITE PAŽNJU: Koliko minuta NE SME trajati obavljanje velike nužde?

Vodite računa o probavnom sistemu.

1607516398_Depositphotos_264672230_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Ako je s vašim probavnim sistemom sve u redu, u toaletu nećete sediti duže od 15 minuta, ističu gastroenterolozi. Naime, obavljanje velike nužde ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, a provodite li u toaletu više vremena od toga to može upućivati na neke zdravstvene probleme. 

Ako vam odlazak na veliku nuždu redovno traje duže od 10 minuta to može biti znak nekih poremećaja u telu. Moguće je da se radi samo o stresu koji može da uspori rad creva.

Naravno, sedite li predugo u toaletu to može da znači i da vas muči zatvor, a u tom slučaju povećajte unos vlakana (idealno je dnevno uneti 38 grama vlakana). 

Pročitajte još: PROŠIRENE VENE su čest problem: Kako nastaju i šta vam može pomoći

Što je stolica tvrđa i suvlja, to će teže proći kroz creva. Konsultujte se s lekarom i o uzimanju magnezijuma koji opušta creva i tako pospešuje stolicu.

Foto: Depozit
Za brzinsko "otčepljivanje" stolice pomoći će i šoljica kafe. 

Prejako i preveliko napinjanje takođe može da izazove probleme sa zdravljem, odnosno da podstakne razvoj hemoroida, oteklina koje nastaju zbog pucanja krvnih sudova, a simptomi su krvarenje, natečenost i bolnost anusa. 

Pročitajte još: SRPSKI profesor objašnjava: Evo zašto VITAMIN D treba da uzimate popodne

Takođe, dok obavljate veliku nuždu trebalo bi da odložite mobilni i novine. Naime, fokusiranje na druge stvari može vas omesti u obavljanju nužde. Veliku nuždu dodatno može otežati odlaganje odlaska u toalet.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.