Oglas
· · Komentari: 0
koža

Razlozi zbog kojih nam je KREMA ZA SUNČANJE NEOPHODNA I ZIMI: Ukoliko ćete biti na planini obavezno je ponesite

Da li kremu za sunčanje odlažete krajem leta? Većina će uraditi ovo, ali bi neke navike trebalo da menjamo. Zaštita od sunca nam je ipak potrebna tokom cele godine, a nauka objašnjava zašto.

1644002505_winter-gd603c7a7c_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Krema za sunčanje zimi

Greška je preskakanje kreme za sunčanje tokom zime jer mislimo da je sunce slabo, a uglavnom ga i ne vidimo. Krema za sunčanje treba da bude deo vaše rutine nege bez obzira na vreme ili doba godine.

Pročitajte još: Da li se JOGA smatra vežbanjem? Ako želite da sagorite kalorije postoji posebna vrsta

UV zraci

Bez obzira koliko gusti ti oblaci izgledaju zimi, do 80 procenata sunčevih zraka i dalje može da prođe kroz njih. Postoje dve vrste UV zraka koje utiču na nas, od kojih je jedan apsolutno i dalje veoma opasan tokom zime.

UVA zraci su moćni tokom cele godine, zato je koži potrebna zaštita tokom cele godine.

UVA zrak je uvek prisutan i može da prodre kroz oblake i staklo. UVA može da ošteti dublje slojeve kože, što dovodi do preranog starenja i povećanog rizika od bolesti kože. UVB zraci, s druge strane, variraju po intenzitetu i godišnjem dobu. UVB zraci su veći u sunčanim danima tokom leta.

Krema za sunčanje

Oštro zimsko vreme isušuje i opterećuje kožu, što može da dovede do stvaranja bora, pa i zbog ovoga krema za sunčanje važan deo zimske nege.

UV zraci oštećuju kolagen i elastin u koži, što dovodi do ubrzanja finih linija i bora.

Pročitajte još: 15 najčešćih zabluda o ZDRAVLJU: Mnoge će iznenaditi saznanje da neki postupci nemaju nikakvog učinka!

Istraživači su uporedili starenje kože kod 900 muškaraca i žena iz Australije tokom četvorogodišnjeg perioda. Otkrili su da oni koji su svakodnevno koristili kremu za sunčanje nisu imali vidljivo povećanje starenja kože! Sve u svemu, imali su 24 posto manje starenja od onih koji nisu nosili kremu za sunčanje, piše The Healthy.

Zimski sportovi

UV zračenje se povećava za 5 procenata sa svakih hiljadu stopa iznad nivoa mora. To znači da što je vaša nadmorska visina veća, to je veća izloženost štetnim UV zracima. Osim toga, sneg reflektuje i pojačava sunčevu svetlost, što vas čini veoma podložnim opekotinama. Ako planirate da ove zime provedete vreme u planinama na skijanju krema za sunčanje bi trebalo da bude obavezna.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas