· · Komentari: 0
LOŠE NAVIKE

Sedam navika koje UNIŠTAVAJU STOPALA

Neudobne cipele treba izbegavati.

1602684144_Depositphotos_53587533_s-2019.jpg

Jeste li znali da prosečna osoba do 50. rođendana prehoda više od 100 hiljada kilometara? Neudobne cipele definitivno bi trebalo izbegavati u širokom luku i na duža vremenska razdobolja. Otkrijte šta još ne bi trebalo da radite ako želite da imate zdrava stopala.

1. Volite da trčate i vežbate bosonogi

Trend bosonogog trčanja (po npr. plaži) ili u obući s minimalnom petom i potporom mogao bi da našteti osobama kojima je ona potrebna jer vežbaju ceo život u sportskoj obući koja je anatomski prilagođena tim naporima.

U stopalima se krije 38 različitih mišića, koji čine otprilike četvrtinu svih mišića u ljudskom telu. Ako ih ne vežbate redovno i na pravilan način, neka vas ne iznenade bolovi u ovom predelu tela. Odgovarajuća obuća izuzetno je važna ako patite od spuštenih stopala.

Pročitajte još: Evo kako se možete rešiti HRKANJA za MALE PARE

2. Izbegavate nošenje čarapa

Nosite li zatvorene cipele na golo stopalo velika je verovatnoća da ćete imati problema sa gljivicama. Gljivice, naime, obožavaju vlažna i tamna mesta poput jesenjih gležnjača i čizmica. Uz to se rado zadržavaju na takvim mestima, pa se, ako preferirate stopalo bez čarapa, izlažete neprestanoj opasnosti od "zaraze".

Foto: Depozit

Izbegnite spomenute opasnosti i stalno nosite čarape - po mogućnosti one od prirodnih materijala.

3. Obožavate da nosite štikle

Povremeno nošenje visokih potpetica neće naškoditi zdravlju vaših stopala, ali ako ih nosite ceo dan i svaki dan, pripremite se na probleme. Najveći broj problema odnosiće se na prste koji su stalno izloženi pristisku vaše težine, pa neretko zahtevaju i pomoć ortopedskih hirurga.

Pročitajte još: Reagujte na vreme: Ovi SIGNALI otkrivaju BOLESTI BUBREGA

4. Zaboravljate na redovnu zamenu patika

Mislite da udoban i iznošen par patika zlata vredi? Razmislite malo bolje. Nakon nekog vremena unutrašnjost patika se izlizuje, model se širi i gubi svoju funkciju odgovarajuće stabilizacije zglobova pod pritiskom vežbe i tela.

Trebalo bi da ih zamenite novim parom nakon četiri do šest meseci, zavisno od kvaliteta samog modela i od vežbi koje izvodite.

5. Nestrpljivi ste

Foto: Depozit

Jeste li vi osoba koja želi postići mnogo toga u kratkom vremenu? Ako se prihvatite zahtjevnog sporta poput trčanja, ta bi vam karakteristika mogla otežati život, odnosno izazvati ozlijede zglobova i stopala.

Najbolje je potražiti pomoć stručnjaka prije nego što se upustite u bilo kakav tip intenzivnog vježbanja ili treniranja kako bi saznali sve zdravstvene zamke.

Pročitajte još: Opekli ste JEZIK? BEZ BRIGE! Ovi NEPROCENJIVI TRIKOVI sa najobičnijim namirnicama će vam pomoći!

6. Ne izuvate se iz japanki

Japanke su opasan komad obuće. Da, dobro ste pročitali - opasan. Na plaži ih rado nosimo jer omogućavaju brzo obuvanje i skidanje, ali često nošenje moglo bi da izazove značajne povrede stopala i prstiju.

S obzirom da ne pružaju nikakvu potporu vašim zglobovima, a stopala sputavaju s tek malo plastike ili kože izlažu vas realnoj opasnosti od proklizavanja i padanja.

7. Živite u baletankama

Ni preterano nošenje baletanki nije dobro za vaše noge, posebno ako patite od spuštenih stopala. Ravni tabani bez anatomskog uloška ne pružaju vam potporu koja je vašem stopalu potrebna, pa nošenje ovakve obuće dovodi do bola u peti i središnjem mekanom delu s donje strane stopala.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.