· · Коментари: 0
САВЕТ

Оставите бадеме да "преноће" у ВОДИ пре конзумирања: Разлог ће вас ОДУШЕВИТИ

Бадеми су једни од најздравијих орашастих плодова, а потапањем у воду повећава се њихова хранљивост.

1622118586_almonds-1740176_1920.png
Фото: Пиксабеј

Препорука је да се неколико бадема дневно поједе сваки дан јер су изузетно здрави. Ипак, праве бенефите бадема осетићете тек када их оставите потопљене у води.

Потапањем бадема у воду смањује се количина танина и киселина које се налазе у љусци овог орашастог плода.

Прочитајте још: Домаћи КРЕМАСТИ сладолед од ОРАШАСТИХ ПЛОДОВА, спреман за 20 МИНУТА! (РЕЦЕПТ)

Из мокрих бадема тело ће још боље "упити" сву њихову храњивост, витамине и минерале, и стимулираће активност ензима у телу, чиме се побољшава пробава. Додатни плус потопљених бадема је тај што су као такви још укуснији од сувих, и  могу се лакше користити у бројним рецептима.

Натопљени бадеми имају више витамина Б и ензима попут липазе од сувих бадема. Бланширани бадеми су такође добар извор калијума, влакана, протеина и здравих масноћа, док с друге стране имају малу количину засићених масти.

Како правилно потопити бадеме?

Најбоље би било када би бадеми 24 часа провели у води. Око 250 грама бадема ставите у посуду или лонац и прелијте их топлом водом. Након 12 сати исцедите воду и додајте бадемима две кашичице соли. Након тога поновно напуните посуду или лонац топлом водом и оставите бадеме у њој још 12 сати.

Уколико се не одвоји сама, натопљеним бадемима лако ће се скинути љуска.

Мокре бадеме можете користити недељу дана, током којих они неће изгубити ништа од своје нутритивне вредности.

Прочитајте још: ОРАСИ - Најбоља превенција убрзаног СТАРЕЊА и извор ВИТАМИНА Е

Због веће количине витамина Е, влакана и фолне киселине, бадеми који су били у води повољно делују на пробаву, помажу код дијабетеса и хроничних болести попут срчаних проблема и реуматоидног артритиса.

Поред тога, овакви бадеми помажу у решавању кожних проблема.

Мокри бадем одличан је савезник и мршављењу, јер њихова богата количина влакана умањују осећај глади, чиме се смањује унос калорија и подстиче губитак килограма.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.