Oglas
· · Komentari: 0

Šta uzrokuje buđenje u toku noći? Evo šta ne treba da uradite kada se to desi

Sigurno ste se već našli u situaciji da se probudite u toku noći i ne možete da zaspite

1682326325_shutterstock_1886880001-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Šta uzrokuje noćno buđenje? Buđenje usred noći je zapravo normalno.

- Svi se bude usred noći. Normalni ciklusi spavanja su takvi da svi ulazimo u vrlo plitku fazu budnosti nekoliko puta tokom noći, a da se i ne sećate - kaže Filip Lindeman stručnjak za spavanje za Ghostbed.

Uzroci noćnog buđenja mogu da uključuju stres, anksioznost, bolest, glad, nelagodnost ili promene u vašoj rutini spavanja i okruženju spavanja, objašnjava klinički psiholog Karolina Estevez. Zatim postoje uzroci kao što su noćne more, buka iz okoline ili svetlosni poremećaji. Jasno je da je buđenje usred noći uobičajeno i daleko od neizbežnog, i obično je dobro ako možemo da se vratimo na spavanje bez većih problema. Pravi problem nastaje kada se probudite, bilo prirodno ili neprirodno, i nakon toga ne možete da zaspite. Ovo zapravo može izazvati više stresa i anksioznosti koji vas drže budnim, i naravno da prouzrokuje da propustite dragocen san za vaše opšte zdravlje.

Kako ponovo zaspati?

Ako ste budni usred noći i pitate se kako da ponovo zaspite, dr Lindeman prvo preporučuje da se opustite.

- Pokušajte da se "odvedete" do srećnog mest', "preletite" preko mesta koje volite. Ne brinite da li su vam oči otvorene ili zatvorene, jer to nije važno. Ono što je važno je da je soba mračna - savetuje doktor.

Međutim, dr Lindeman dodaje da je važno ne forsirati spavanje, za koje kaže da može imati suprotan efekat. Ako je prošlo više od 20 minuta, a vi još uvek ležite budni u krevetu, predlaže da ustanete i odete u drugu sobu koja vam može pomoći da smirite um. U idealnom slučaju, ovo je soba sa kaučem ili čak drugim krevetom u kojem možete ležati i podsticati odmor, prenosi Real Simple.

Šta ne treba raditi?

Najveća stvar koju treba izbegavati je telefon, a onda paljenje televizora.

- Ne otvarajte telefon, tablet ili računar. To je najgora stvar koju možete da uradite jer će talasna dužina emitovane svetlosti smanjiti nivoe melatonina. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas