· · Komentari: 0
obratite pažnju

TESTOSTERON KOD ŽENA: Simptomi koji ukazuju da se luči previše

Maljavost, akne, neplodnost.

1605883553_Depositphotos_42697893_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Testosteron se prirodno luči i u ženskom telu, ali u mnogo manjim vrednostima. Ukoliko se luči previše, ili pak premalo, može doći do različitih problema sa zdravljem i izgledom žene. Pogledajte kako da prepoznate da imate problem i zašto je važno obratiti se lekaru.

Čini nam se neverovatno da je glavni muški polni hormon - testosteron takođe prisutan i u ženskom organizmu.

Međutim, to je sasvim normalno stanje i ne bi bilo normalno da ga nema. NJegove vrednosti mogu da variraju tokom života žene.

Pročitajte još: NE IGNORIŠITE ZNAKOVE: Ovih 5 bolesti mogu da skrivaju vaše ruke!

Ako se povećaju, može doći o pojačane dlakavosti, proređene kose ali i neplodnosti. Žene koje primete neki od ovih problema treba hitno da se jave ginekologu, premda obično prvo zapažamo promene u izgledu, pa idemo kod dermatologa.

Ipak, ginekolog je vaš pravi lekar za ovaj poremećaj.

Upravo manjak testosterona dovodi do pojačane razdražljivosti i osetljivosti, problema sa koncentracijom i pamćenjem, nesanicom, depresivnošću. 

Povećan nivo testosterona primetan je kod sindroma policističnih jajnika, uz koji ide i insulinska rezistencija, snižene vrednosti takozvanog dobrog holesterola, rast triglicerida i lošeg holesterola i slično.

Pročitajte još: Koliko ŠEĆERA dnevno možemo da konzumiramo: Stručnjaci objašnjavaju

Lečenju ovih poremećaja treba pristupiti pažljivo, isključivo po savetima lekara koji će uzeti u obzir kompletnu medicinsku sliku svakog pacijenta pre bilo kakve terapije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.