· · Komentari: 0
DIJABETES

U SRBIJI ima sve više GOJAZNIH MALIŠANA koji razvijaju DIJABETES tipa 2, a mogu LAKO da to SPREČE

Ishrana nije presudan činilac u nastanku dijabetesa, ali gojazna deca mogu da razviju insulinsku rezistenciju i dijabetes tipa 2.

1604315789_Depositphotos_47467191_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Dijabetes se lako prepoznaje: oboleli pije mnogo tečnosti, mnogo mokri i gubi na telesnoj masi. Dijabetes može da se ispolji u svakom životnom dobu, a nnajmlađi pacijent u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" imao je samo sedam meseci kada mu je postavljena dijagnoza.

Pročitajte još: Doktor Mladenović UPOZORAVA: Roditelji kasno dovode DECU ZAVISNIKE od igrica!

Dr Milenković Foto: Pirvatna arhiva

- Kod nas je napravljen veliki pomak u poboljšanju kvaliteta lečenja dece sa dijabetesom time što je država odobrila upotrebu senzora za kontinuirano merenje šećera. Studije su pokazale da svi koji nose senzore, bez obzira da li su deca ili odrasli, da li su na penovima ili koriste pumpu, imaju bolju metaboličku kontrolu i kvalitet života - kaže dr Tatjana Milenković, endoktinolog.

Majke noćima ne spavaju.

Kada 24 sata imate adekvatnu informaciju, onda obolelil vidi šta mu prija ili ne i od kojih namirnica šećer raste. Ako dete koristi insulinsku pumpu koja je potpomognuta senzorom, onda je to još jedan veliki korak ka boljoj metaboličkoj kontroli. To sprečava razvoj hipoglikemije, zbog čega se gubi strah od niskog šećera.

To je velika stvar, jer mnoge majke noćima ne spavaju u strahu da dete tokom noći ne razvije hipoglikemiju i sutradan umorne idu na posao.

Pročitajte još: PETKOVIĆ otkriva strašnu priču: SIN kupi drogu, noć provede u KLADIONICI, a MAJKA ga čeka da mu PLATI TAKSI

Kako reaguju roditelji?
Kada prvi put razgovaramo sa roditeljima, najpre im kažemo da niko nije kriv što se to desilo i da nisu mogli ništa da učine da spreče pojavu dijabetesa. Dešava se da jedan roditelj, češće je to otac, ne može da izdrži pritisak, pa napusti porodicu. Zato dete sa roditeljima uvek šaljemo na razgovor kod psihologa kada se bolest otkrije - kaže doktorka.

- Deca i mladi sa dijabetesom mogu da vode normalan i kvalitetan život, i više od toga. Praktično, mogu da se bave čime god žele u životu. Imamo decu koja idu na vrlo zahtevna sportska takmičenja. Danas je lakše voditi računa o dijabetesu nego ranije - napominje dr Milenković.

Dece sa dijabetesom treba da jedu zdravu ishranu i svakodnevnu umerenu fizičku aktivnost.

Gojazna deca razvijaju dijabetes tipa 2.

- U Srbiji sada ima mnogo gojaznih mališana sa lošim navikama u ishrani, a najveći broj sa novootkrivenim dijabetesom tipa 1 je normalno uhranjen ili pothranjen. Ishrana nije presudan činilac u nastanku dijabetesa. Među obolelom decom ima i one koja su se hranila zdravo. Zdrava deca ne treba da jedu slatkiše, grickalice, brzu hranu i piju sokove, jer će postati gojazni, razviti insulinsku rezistenciju i vremenom dijabetes tipa 2, hipertenziju, masnu jetru i druge komplikacije - ističe doktorka.

Pročitajte još: EMPATIJA KAO ŠKOLSKI PREDMET? Da li bi trebalo i u SRBIJI da se uvede? DANCI znaju odgovor!

U borbu sa dijabetesom, osim obolelog, uključena je cela porodica, posebno roditelji. Naročito ako je dete malo, a starije edukuju zajedno sa roditeljima.

Majke dece obolele od dijabetesa su heroji!

- Kada su roditelji motivisani i posvećeni, a saradnja dobra, stvari funkcionišu i deca najčešće imaju dobru kontrolu dijabetesa. Roditelj koji više brine o dijabetesu je obično majka i za mene su te žene apsolutni heroji. Kod nas još ne postoji obaveza da drugi članovi porodice koji su u kontaktu sa detetom, baba i deda, vaspitači i nastavnici, prođu osnovnu edukaciju vezanu za dijabetes, a u okolnim zemljama da - kaže dr Tatjana Milenković..

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.