Oglas
· · Komentari: 0
KANCER

Kod dve trećine mladih LEUKEMIJA se zaustavlja

I pored epidemije kovida nema zastoja u lečenju obolelih od mijeloidne leukemije.

1608458519_depo.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Od akutne mijeloidne leukemije, jedne od najmalignijih bolesti, u Srbiji godišnje oboli oko 150 osoba, ali se ova retka bolest javlja u svim uzrastima, a učestalost raste sa starošću.

Pročitajte još: Kako se osloboditi zavisnosti od ŠEĆERA?

Simptomi bolesti mogu da budu nespecifični i da ona dugo ostane neprepoznata, jer se visoka temperatura, obilno znojenje i loše opšte stanje, ili zanemare ili pripišu nekim drugim uzrocima.

Takođe, leukemijske ćelije invazijom koštane srži potiskuju normalne elemente koštane srži, što dovodi do anemije, infekcija i krvarenja. Kod nekih pacijenata javlja se uvećanje limfnih čvorova, jetre i slezine. Najupečatljiviji simptom je ipak pojava znakova krvarenja po koži u vidu sitnih crvenih tačkica, modrica, ali i krvarenja iz desni, produžena menstrualna krvarenja kod žena.

Pročitajte još: Doktor ADAMOVIĆ kaže: Zimi su zanoktice NAJOPASNIJE i leče se na poseban način

Kako bi podigli svest o ovoj izuzetno teškoj bolesti, pogotovu u vreme kovid epidemije, Aktiv za akutne leukemije Srpskog lekarskog društva organizovao je edukativnu onlajn konferenciju o akutnoj mijeloidnoj leukemiji "Ko padanje kiše".

Terapija Foto: Depozit

- Akutne leukemije ili rak krvi predstavljaju maligne bolesti ćelija krvi i koštane srži, a razlikuju se dva osnovna tipa: akutna mijeloidna i akutna limfoblastna leukemija. Odlikuje ih nekontrolisano umnožavanje nezrelih ćelija limfoidne ili mijeloidne loze, povećanje broja belih krvnih zrnaca u krvi i u organima i veoma brzo napredovanje.

Tačan uzrok nastanka je nepoznat!

- Tačan uzrok nastanka leukemija je zasad nepoznat. Neki faktori kao što su jonizujuće zračenje, organski rastvarači, pesticidi, neki virusi i prethodna primena citostatika u lečenju drugih maligniteta mogu da oštete naš nasledni materijal, odnosno DNK i pokrenu nastanak leukemije - objasnila je prof. dr Ana Vidović, načelnica odeljenja Akutne leukemije 2 na Klinici za hematologiju Kliničkog centra Srbije.

Pročitaj još: Da li korona izaziva ŠLOG? Odgovara doktorka Apostolović

Doktorka ukazuje da je u dijagnostici i lečenju akutne mijelodne leukemije neophodan timski rad lekara. Stručnjaci se u dijagnostici ove bolesti rukovode međunarodnim preporukama koje podrazumevaju i identifikovanje genskih mutacija. Molekularno-genetske karakteristike su najvažniji prognostički faktor na osnovu kojeg se akutne leukemije svrstavaju u grupu dobre, srednje ili loše prognoze. Od toga zavisi i lečenje pacijenata. Smernice za dijagnostiku i lečenje akutne mijeloidne leukemije preporučuju genetsko testiranje radi identifikovanja mutacija gena.

Inovativni lekovi?
Pored hemoterapije, pacijentima u Srbiji, koji boluju od akutne mijeloidne leukemije, u ovom trenutku nisu na raspolaganju inovativni lekovi, koji su registrovani u svetu.
Osnova lečenja je hemoterapija...

Osnova lečenja je hemioterapija, odnosno kombinacija citostatika u trajanju od najmanje šest meseci, koja se nije menjala četrdesetak godina, tačnije od 1973. godine. Cilj početnog lečenja je normalizacija krvne slike i koštane srži, što se naziva remisija.

Pročitajte još: Doktor Vladimir precizno izračunao kada će KORONA postati običan grip!

- Remisija se postiže kod oko 75 odsto mlađih pacijenata i oko 40 do 50 odsto starijih od 50 godina. Kod pacijenata u remisiji, lečenje se nastavlja "učvršćujućom" hemioterapijom da bi se smanjio rizik od povratka bolesti - kaže prof. dr Vidović.

Remisija se postiže kod 75% mlađih i 50% kod starijih od 50 godina.

Doktorka, međutim, upozorava da je kod bolesnika sa visokorizičnom leukemijom jedini način zaustavljanja bolesti transplantacija matične ćelije hematopoeze od podudarnog srodnog ili nesrodnog davaoca (alogena transplantacija).

Pročitajte još: Kako da se nivo HOLESTEROLA reguliše na prirodan način?

- Ipak, budućnost lečenja akutne mijeloidne leukemije i svih maligniteta je u ciljanoj, target terapiji. To su specijalni medikamenti koji utiču na određene tokove u ćelijskom ciklusu, odnosno ciljano deluju isključivo na maligne ćelije. Kod trećine pacijenata, kod kojih je ustanovljen marker loše prognoze, u lečenje se, pored hemioterapije, mora uključiti i ciljana terapija. Bez toga, pacijent ima malu šansu za dugotrajno preživljavanje, čak i sa transplantacijom koštne srži - kaže prof. dr Vidović.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas