· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Kriška pečene ili kuvane BUNDEVE pomaže u sprečavanju glavobolje

Manje je poznato da plod bundeve sadrži amino kiselinu, koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osećaj sreće

1636448403_bundeva.jpg
Foto: Pixabay

Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umesto tableta pojedete krišku pečene ili kuvane bundeve.

Pročitajte još: Lako i jednostavno se pravi, a salo sa stomaka topi: Napitak za dobro jutro

Isitnite u pire krišku pečene bundeve, umutite je s pola banane i dodajte vanile i malo meda, pa pospite sa dosta pečenih, neslanih bundevinih semenki! Vaša glavobolja i neraspoloženje nestaće kao rukom odneti a neće biti ni viška kalorija za brigu.

Namirnica bogata vitaminima i mineralima

 U 100 grama duleka, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenjih namirnica. Ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivne efektne na organizam.

Kada bundeva sazri, semenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom semenu nalazi se oko 40% ulja, 30% belančevina, i šećera.
Semenke bundeve su veoma zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuvano.

Pročitajte još: Dobra ili loša navika: Šta se dešava u telu ako se TUŠIRATE pred SPAVANJE?

 Razlika između duleka i muskatne tikve je to što dulek sadrži beta karotin, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kislelina i bogata je biljnim proteinima. Mada su sličnog oblika, prodavci će vas rado informisati o razlici između duleka i muskatne tikve.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.