Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVLJE

Može biti znak ozbiljnih oboljenja: Ovo su razlozi naglog mršavljenja

Nagli gubitak kilograma može ukazivati na ozbiljne bolesti

1610563957_belly-3520191_640.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Kada je telesna težina u pitanju, problem sa viškom kilograma nije jedini. Naime, postoje osobe koje imaju problem s manjkom kilograma, odnosno sa naglim smanjenjem težine.

Pročitajte još: Zašto se javljaju bolovi posle menstruacije? 7 stanja koja izazivaju grčeve

Kada osoba ne drži dijetu, a pritom naglo gubi na kilaži, to treba da shvati kao znak organizma da nešto nije u redu. Dešava se da osoba uz naglo mršavljenje ima i dodatne zdravstvene tegobe, poput promene apetita, glavobolje i osećaj umora. Stručnjaci ističu razloge zbog kojih dolazi do naglog gubitka kilograma.

Štitna žlezda

Mnogi to ne znaju, ali štitna žlezda ima važnu ulogu u odvijanju procesa u organizmu. Da li će doći do naglog gojenja ili naglog mršavljenja, zavisi od količine hormona koje luči žlezda. Naime, u slučaju naglog gubitka kilograma stoji ubrzan rad štitne žlezde.

Bolesti creva sprečavaju organizam da upija hranljive materije
Foto: pixabay

Rak

Rak karakterišu brojne tegobe, a naglo mršavljenje je jedan od pratećih simptoma ove bolesti, odnosno raka želuca.

Dijabetes

Dijabetes može izazvati naglo gubljenje telesne težine. Odnosno, hormon insulin ne može podstaći glukozu da dopre u ćelije, te ona ostaje u krvi. Organizam na ovu situaciju reaguje osećajem gladi i počinje da troši alternativne izvore proteina, da ih crpi iz mišića.

Pročitajte još: Previše ste popili i pojeli? Nutricionista savetuje DVA proverena recepta

Stres

Jedan od glavnih uzročnika gubitka kila jeste stres. Kada smo pod stresom dolazi do smanjenja apetita i gubitka telesne težine. Isti je slučaj i sa depresijom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas