· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Може бити знак озбиљних обољења: Ово су разлози наглог мршављења

Нагли губитак килограма може указивати на озбиљне болести

1610563957_belly-3520191_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Када је телесна тежина у питању, проблем са вишком килограма није једини. Наиме, постоје особе које имају проблем с мањком килограма, односно са наглим смањењем тежине.

Прочитајте још: Зашто се јављају болови после менструације? 7 стања која изазивају грчеве

Када особа не држи дијету, а притом нагло губи на килажи, то треба да схвати као знак организма да нешто није у реду. Дешава се да особа уз нагло мршављење има и додатне здравствене тегобе, попут промене апетита, главобоље и осећај умора. Стручњаци истичу разлоге због којих долази до наглог губитка килограма.

Штитна жлезда

Многи то не знају, али штитна жлезда има важну улогу у одвијању процеса у организму. Да ли ће доћи до наглог гојења или наглог мршављења, зависи од количине хормона које лучи жлезда. Наиме, у случају наглог губитка килограма стоји убрзан рад штитне жлезде.

Болести црева спречавају организам да упија хранљиве материје
Фото: пиxабаy

Рак

Рак карактеришу бројне тегобе, а нагло мршављење је један од пратећих симптома ове болести, односно рака желуца.

Дијабетес

Дијабетес може изазвати нагло губљење телесне тежине. Односно, хормон инсулин не може подстаћи глукозу да допре у ћелије, те она остаје у крви. Организам на ову ситуацију реагује осећајем глади и почиње да троши алтернативне изворе протеина, да их црпи из мишића.

Прочитајте још: Превише сте попили и појели? Нутрициониста саветује ДВА проверена рецепта

Стрес

Један од главних узрочника губитка кила јесте стрес. Када смо под стресом долази до смањења апетита и губитка телесне тежине. Исти је случај и са депресијом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.