· · Komentari: 0
uzroci

Zašto se javljaju bolovi posle menstruacije? 7 stanja koja izazivaju grčeve

Bolovi i grčevi posle menstruacije se vrlo često pojavljuju i mogu imati različite uzroke.

1610380938_Depositphotos_70941581_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ovulacija, vanmaterična trudnoća, ciste, endometrioza... Postoji mnogo sitaucija u kojim se bolovi mogu javiti posle menstruacije. Pogledajte kada je važno da se obratite lekaru.

Pročitajte još:  Previše ste popili i pojeli? Nutricionista savetuje DVA proverena recepta

Ciste na jajnicima
Mogu da budu uzrok grčeva i neredovnog krvarenja. U većini slučajeva nema nikakvih simptoma ciste na jajnicima, osim ukoliko su veoma velike. Eventualno, može da se javi osećaj nadutosti. U svakom slučaju, ukoliko sumnjate na ciste na jajnicima, trebalo bi da odete kod lekara.

Učestalost može da zavisi od toga koliko hormonima treba da se vrate u "prvobitno stanje" i najčešće nisu razlog za brigu. Ipak, ukoliko se često pojavljuju i stvaraju neprijatnost, potrebno je proveriti da li se radi o ozbiljnijem ginekološkom problemu.

Miomi na materici

Reč je o izraslinama koje nisu kancerogene, a simptomi variraju u zavisnosti od veličine izrasline. Što je veći miom, simptomi su izraženiji. Kod većine žena se zbog mioma javljaju neredovni ciklusi, obilne menstruacije, bol i grčevi u karlici. U nekim slučajevima, ako se ne tretiraju, mogu da izazovu probleme sa plodnošću, zato je važno da se obratite lekaru ako imate simptome mioma na materici.

Vanmaterična trudnoća

Ektopijska ili vanmaterična trudnoća je bolno i opasno stanje, a dešava se kada se oplođena jajna ćelija smesti izvan materice. Simptomi koji mogu da se jave su jaki grčevi, jako krvarenje, oštar bol u karlici i mučnina. U takvim slučajevima je jedino rešenje prekid, odnosno uklanjanje oplođene jajne ćelije.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Žene, ova tri BITNA faktora REMETE menstrualni ciklus

Ovulacija
Ukoliko inače imate jake menstrualne bolove, moguće je i da vam se jave jači grčevi tokom ovulacije. Neke žene ih opisuju kao grčeve u karlici, a kod drugih se javljaju bolovi u donjem delu leđa. To najčešće nije razlog za brigu.

Endometrioza

Endometrioza je hronično stanje usled kojeg tkivo koje obično raste u materici u ovom slučaju raste izvan materice. Simptomi endometrioze mogu da variraju, ali u većini slučajeva se javljaju jaki menstrualni bolovi, obilne menstruacije, bol tokom i nakon seksualnog odnosa, krvarenje između menstruacija, bol u donjem delu stomaka i problemi sa plodnošću.

Trudnoća

U veoma ranoj fazi trudnoće možete osetiti grčeve u materici, koji se javljaju usled "kačenja" oplođene jajne ćelije u matericu. Može da se javi poneka tamnocrvena ili braonkasta mrlja, odnosno implantacijsko krvarenje. To krvarenje se obično javlja u periodu kada dobijate menstruaciju, uglavnom uz još neke simptome trudnoće.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.