· · Komentari: 0

Stručnjaci upozoravaju: Višak masti koji se taloži oko stomaka opasniji od onog koji se nakuplja na butinama i kukovima - Povećava rizik od nastanka mnogih bolesti

Savremeni način života doveo je do toga da mnogi imaju problem sa viškom telesne težine

1667380091_313923505_868961564516531_1794451711227864912_n.jpg
Foto: Shutterstock

Salo na stomaku se najteže skida, a može izazvati hronične bolesti upozoravaju stručnjaci, a najviše se taloži zbog nezdrave hrane.

Brz način života, sedenje na poslu, kao i stres izazivaju gojaznost kod većine ljude. Neuredan način života i zapostavljanje tela, osim estetskog problema, može izazvati i zdravstvene.

Najčešći problem, odnosno nakupljanje sala javlja se u abdominalnoj regiji, dok je prema rečima stručnjaka upravo sa te regije nasjteže skinuti višak kilograma. Nutricionistkinja Sidni Grin upozorava da masti na stomaku predstavljaju veću opasnost po zdravlje nego masti na butinama, zadnjici i kukovima.

Pročitajte još: Kako POMERANJE SATA za vikend može da utiče na naše zdravlje? Potrebno je navikavanje

"Razlog za to je što salo koje se nalazi većinom na stomaku popunjava prostor između organa i dovodi do upalnih procesa koji su drugačiji nego kod masti na ostalim delovima tela", objasnila je nutricionistkinja.

Sa njenom konstatacijom se složila i nutricinonistkinja Melisa Rifkin, koja ističe da viscelarne masti oslobađaju hormone koji uzrokuju zapaljenje što dovodi do negativnog uticaja na organe i krvne sudove. To se može smatrati i faktorom rizika za brojne hronične bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

"Grickajte zdravije, fokusirajući se na vlakna i proteine koji će pomoći da duže budete siti i sprečiće prejedanje, što inače doprinosi viscelarnim mastima. Umesto čipsa zadovoljite želju za grickalicama tako što ćete jesti kokice, koje su cele žitarice i dobar izvor vlakana", navela je dijetetičarka i nutricionistkinja Mia Sin.

Sin ističe i da trans masti koje se nalaze u prženoj hrani doprinose stvaraju sala na stomaku, kao i obroci koji se pripremaju sa margarinom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.