Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стручњаци упозоравају: Вишак масти који се таложи око стомака опаснији од оног који се накупља на бутинама и куковима - Повећава ризик од настанка многих болести

Савремени начин живота довео је до тога да многи имају проблем са вишком телесне тежине

1667380091_313923505_868961564516531_1794451711227864912_n.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сало на стомаку се најтеже скида, а може изазвати хроничне болести упозоравају стручњаци, а највише се таложи због нездраве хране.

Брз начин живота, седење на послу, као и стрес изазивају гојазност код већине људе. Неуредан начин живота и запостављање тела, осим естетског проблема, може изазвати и здравствене.

Најчешћи проблем, односно накупљање сала јавља се у абдоминалној регији, док је према речима стручњака управо са те регије насјтеже скинути вишак килограма. Нутриционисткиња Сидни Грин упозорава да масти на стомаку представљају већу опасност по здравље него масти на бутинама, задњици и куковима.

Прочитајте још: Како ПОМЕРАЊЕ САТА за викенд може да утиче на наше здравље? Потребно је навикавање

"Разлог за то је што сало које се налази већином на стомаку попуњава простор између органа и доводи до упалних процеса који су другачији него код масти на осталим деловима тела", објаснила је нутриционисткиња.

Са њеном констатацијом се сложила и нутрицинонисткиња Мелиса Рифкин, која истиче да висцеларне масти ослобађају хормоне који узрокују запаљење што доводи до негативног утицаја на органе и крвне судове. То се може сматрати и фактором ризика за бројне хроничне болести попут дијабетеса и кардиоваскуларних болести.

"Грицкајте здравије, фокусирајући се на влакна и протеине који ће помоћи да дуже будете сити и спречиће преједање, што иначе доприноси висцеларним мастима. Уместо чипса задовољите жељу за грицкалицама тако што ћете јести кокице, које су целе житарице и добар извор влакана", навела је дијететичарка и нутриционисткиња Миа Син.

Син истиче и да транс масти које се налазе у прженој храни доприносе стварају сала на стомаку, као и оброци који се припремају са маргарином.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas