Oglas
· · Komentari: 0
zdravlje

Volite da sedite PREKRŠTENIH NOGU? Postoji četiri razloga zbog kojih to može biti OPASNO

Većina nas kada sedne prekrsti noge, ali tako možemo ugroziti zdravlje

1650980204_dane-deaner-iJ1lw8iNIy8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Ako praktikujete, svesno ili nesvesno, da prekrštate noge čim sednete, to može imati negativan uticaj po vaše zdravlje. Naravno, ukoliko to činite kratko ili ne tako često, onda nema naročite štete.

Potrudite se da promenite ovu naviku, jer postoji četiri razloga zašto je to opasno po vaše zdravlje.

1. Bol u leđima i vratu

Jedan od češćih uzročnika bolova u kičmi ili vratu jeste nepravilno sedenje. Najpravilnije bi bilo sedeti tako da vam obe noge budu okrenute napred pod uglom od 120°, a stopala celom dužinom na zemlji. Međutim, veliki deo populacije sedi tako što opterećuje samo jednu nogu. Na duže staze ovo može dovesti do bola u leđima i vratu i oštećenja diskova u kičmi.

Pročitajte još: Sve blagodeti plivanja: Može usporiti starenje, poboljšati raspoloženje i smanjiti rizik od nastanka depresije

2. Krvni pritisak raste

Zbog čega se ovo dešava? Kada prekrstimo noge, kolena su jedno preko drugog, tada se krv šalje od nogu ka grudima, a velika količina se ispumpava iz srca - tada može doći do povećanog krvnog pritiska.

3.  Može se štetiti nerv

Poremećen protok krvi, do kog dolazi kada prekrstimo noge, može uticati i na vene i nerve u stopalima. Zapravo, najviše može biti izložen pritisku peronealni nerv - jedan od glavnih nerava u nozi, koji počinje neposredno ispod kolena i proteže se duž spoljne strane noge. Zato sedenje sa prekrštenim nogama može izazvati obamrlost u na duže staze zbog mogućeg oštećenja nerava. Nadalje, to je uzročno povezano i sa formiranjem proširenih kapilara.

Pročitajte još: Stvari koje nikako ne treba raditi NAKON obroka: Otkopčavanje pantalona može biti rizično

4. Povećanje pritiska na krvne sudove

Ukrštene noge remete normalan pritisak, ali i cirkulaciju krvi. Kada je veći deo vremena ometena normalna cirkulacija u pritisak u ovom delu tela, to može oslabiti i oštetiti vene. Ako su vene oslabljene ili pštećene, onda krv može iscuriti iz njih. To dalje može dovesti do proširenih vena ili pogoršanja stanja postojećih.

Ako već volite da sedite prekrštenih nogu, onda se trudite da sedite sa prekrštenim nogama samo u gležnjevima.

Bonus video:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas