Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Волите да седите ПРЕКРШТЕНИХ НОГУ? Постоји четири разлога због којих то може бити ОПАСНО

Већина нас када седне прекрсти ноге, али тако можемо угрозити здравље

1650980204_dane-deaner-iJ1lw8iNIy8-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Ако практикујете, свесно или несвесно, да прекрштате ноге чим седнете, то може имати негативан утицај по ваше здравље. Наравно, уколико то чините кратко или не тако често, онда нема нарочите штете.

Потрудите се да промените ову навику, јер постоји четири разлога зашто је то опасно по ваше здравље.

1. Бол у леђима и врату

Један од чешћих узрочника болова у кичми или врату јесте неправилно седење. Најправилније би било седети тако да вам обе ноге буду окренуте напред под углом од 120°, а стопала целом дужином на земљи. Међутим, велики део популације седи тако што оптерећује само једну ногу. На дуже стазе ово може довести до бола у леђима и врату и оштећења дискова у кичми.

Прочитајте још: Све благодети пливања: Може успорити старење, побољшати расположење и смањити ризик од настанка депресије

2. Крвни притисак расте

Због чега се ово дешава? Када прекрстимо ноге, колена су једно преко другог, тада се крв шаље од ногу ка грудима, а велика количина се испумпава из срца - тада може доћи до повећаног крвног притиска.

3.  Може се штетити нерв

Поремећен проток крви, до ког долази када прекрстимо ноге, може утицати и на вене и нерве у стопалима. Заправо, највише може бити изложен притиску перонеални нерв - један од главних нерава у нози, који почиње непосредно испод колена и протеже се дуж спољне стране ноге. Зато седење са прекрштеним ногама може изазвати обамрлост у на дуже стазе због могућег оштец́ења нерава. Надаље, то је узрочно повезано и са формирањем проширених капилара.

Прочитајте још: Ствари које никако не треба радити НАКОН оброка: Откопчавање панталона може бити ризично

4. Повећање притиска на крвне судове

Укрштене ноге ремете нормалан притисак, али и циркулацију крви. Када је већи део времена ометена нормална циркулација у притисак у овом делу тела, то може ослабити и оштетити вене. Ако су вене ослабљене или пштећене, онда крв може исцурити из њих. То даље може довести до проширених вена или погоршања стања постојец́их.

Ако већ волите да седите прекрштених ногу, онда се трудите да седите са прекрштеним ногама само у глежњевима.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas