Oglas
· · Komentari: 0
RUKE

Zašto TRNU ruke i kada treba ići kod lekara odgovara neurolog dr STEPIĆ

Do trnjenja gornjih ekstremiteta može da dođe usled anemije, artritisa, poremećaja metabolizma, vaskularnih problema...

1608450104_Depositphotos_225637778_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Trnjenje ruku je jedan od najčešćih simptoma u medicini. Da bi se otkrio uzrok, neretko su potrebna detaljna ispitivanja više specijalista.

Doktor Boban Stepić, neurolog, kaže da je svakome od nas bar jednom utrnula ruka, ali nije svako trnjenje za odlazak lekaru:

Pročitajte još: Da li korona izaziva ŠLOG? Odgovara doktorka Apostolović

- Ako ruka utrne kao posledica nezgodnog položaja, najčešće tokom spavanja, to je uobičajeno i ne predstavalja zdravstveni problem. Međutim, ako se trnjenje bez razloga javlja jednostrano ili dvostrano, ako se menja intenzitet utrnulosti i ograničava pokret, neophodna je detaljana dijagnostika - objašnjava dr Stepić.

Trnjenje i hladnoća
U slučaju vaskularnih problema trnjenje je obično udruženo sa hladnoćom i modrilom prstiju i šake.
Ako trne jednostrano i dvostrano...

Najveći broj uzroka utrnulosti ruku dolazi iz lokomotornog sistema.

- Do trnjenja ruku dolazi usled oštećenja vratnog dela kičmenog stuba ili kod pritiska na nerve u regiji lakta, ili kod pritiska na nerve u zglobu ručja, što se naziva i sindrom karpalnog tunela - kaže dr Stepić. - Osim toga, ovaj simptom neretko prati i brojne reumatske bolesti.

Često je razlog anemija ili cirkulacija.

Kada je o internističkim uzrocima reč, naš sagovornik navodi da utrnulost ruku može da bude posledica anemije ili poremećaja metabolizma:

- Značajni su i problemi sa cirkulacijom, kada usled suženja ili potpunog zapušenja arterije dolazi do trnjenja ekstremiteta. - Obično je u tom slučaju trnjenje jednostrano, ne menja se značajno po intenzitetu, a može da se javlja ili pojačava pri radu rukom ili kada je ruka podignuta iznad glave.

Pročitajte još: Imaju neverovatnu moć: Zašto treba da uvrstimo ROTKVICE u ishranu

Kako navodi dr Stepić, trnjenje ruku može da nastane i kao posledica problema sa centralnim nervnim sistemom. U tom slučaju do utrnulosti najčešće dolazi zbog naznaka moždanog udara i multiple skleroze.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas