· · Коментари: 0
РУКЕ

Зашто ТРНУ руке и када треба ићи код лекара одговара неуролог др СТЕПИЋ

До трњења горњих екстремитета може да дође услед анемије, артритиса, поремећаја метаболизма, васкуларних проблема...

1608450104_Depositphotos_225637778_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Трњење руку је један од најчешћих симптома у медицини. Да би се открио узрок, неретко су потребна детаљна испитивања више специјалиста.

Доктор Бобан Степић, неуролог, каже да је свакоме од нас бар једном утрнула рука, али није свако трњење за одлазак лекару:

Прочитајте још: Да ли корона изазива ШЛОГ? Одговара докторка Апостоловић

- Ако рука утрне као последица незгодног положаја, најчешће током спавања, то је уобичајено и не представаља здравствени проблем. Међутим, ако се трњење без разлога јавља једнострано или двострано, ако се мења интензитет утрнулости и ограничава покрет, неопходна је детаљана дијагностика - објашњава др Степић.

Трњење и хладноћа
У случају васкуларних проблема трњење је обично удружено са хладноћом и модрилом прстију и шаке.
Ако трне једнострано и двострано...

Највећи број узрока утрнулости руку долази из локомоторног система.

- До трњења руку долази услед оштећења вратног дела кичменог стуба или код притиска на нерве у регији лакта, или код притиска на нерве у зглобу ручја, што се назива и синдром карпалног тунела - каже др Степић. - Осим тога, овај симптом неретко прати и бројне реуматске болести.

Често је разлог анемија или циркулација.

Када је о интернистичким узроцима реч, наш саговорник наводи да утрнулост руку може да буде последица анемије или поремећаја метаболизма:

- Значајни су и проблеми са циркулацијом, када услед сужења или потпуног запушења артерије долази до трњења екстремитета. - Обично је у том случају трњење једнострано, не мења се значајно по интензитету, а може да се јавља или појачава при раду руком или када је рука подигнута изнад главе.

Прочитајте још: Имају невероватну моћ: Зашто треба да уврстимо РОТКВИЦЕ у исхрану

Како наводи др Степић, трњење руку може да настане и као последица проблема са централним нервним системом. У том случају до утрнулости најчешће долази због назнака можданог удара и мултипле склерозе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.