· · Komentari: 0
VP9

Hekler za korak ispred drugih (FOTO)

Na prvi pogled kompanija iz Oberndorfa nije učinila ništa revolucionarno novo, ali fabrički ugrađen adapter za montažu kolimatora prevazilazi konkurentska rešenja

1598266945_hekler.jpg
hekler - foto: Oleg Volk

Tokom ovogodišnjeg specijalizovanog sajma Šot Šou u Las Vegasu, među mnoštvom noviteta bilo je prilično teško odlučiti se za one koji zaista predstavljaju pobošljanje perfomansi određene kategorije vatrenog oružja. Trend kopiranja uspešnog i sveprisutnog rešenja pištolja sa polimerskim ramom i unutrašnjim udaračem, koji je postavio austrijski Glok, s vremenom zadobija sve više i više pristalica. 

Pročitajte još: Ne nazire se idealno rešenje kalibra jurišnih pušaka (FOTO)

HK VP9, naziv Volkpistole (narodni pištolj) je zadržan i na najnovijem modelu za 21. vek, foto: Oleg Volk 

Uspešni proizvođači koji su imali svoje prepoznatljive modele poput “Berete” i “Češke Zbrojovke” su dobrim delom odustali od pređašnjih konstrukcija i plasirali svojevrsne "glokoide", tako da većina pištolja na tržištu praktično predstavlja samo varijacije na zadatu temu. 

Džoker iz Oberndorfa 

Komanda za deblokadu okvira omogućava prepunjavanje pištolja kažiprstom umesto palcem dominantne šake, što mnogi poznavaoci materije naročito cene, foto: Oleg Volk

Uvažavajući činjenicu da moderno kratkocevno vatreno oružje poprima sasvim drugačije karakteristike u odnosu na uobičajene, mora se prihvatiti kako su refleksni nišani sa takozvanom crvenom tačkom sadašnjost, a ne budućnost. Mnogi modeli su prilagođeni kako bi se na njih naknadno mogao montirati popularni red dot, a brojni potencijalni korisnici su prethodnih godina sugerisali kako bi sama fabrika trebalo da svoj razvoj trasira u tom smeru.

Nemački oružarski gigant “Hekler und Koh” pravovremeno je reagovao izmenjenom varijantom svog kvalitetnog pištolja SFP9 koji se na američkom tržištu prodaje pod oznakom VP9.

U pitanju je verzija koja direktno iz proizvodnje dolazi sa ugrađenom tipskom pločicom u vidu adaptera za montažu, pa se ovaj model interno naziva “optiks redi”. Pre dve decenije visoki oficir policije je u beogradskoj streljani prikazao dva pištolja CZ99 na kojima je umesto zadnjeg mehaničkog nišana bio montiran holografski brzi nišan Dokter.

To je u do doba bila interesantna stvar, s kojom se niko od prisutnih ranije nije susreo, pa je više nas isprobalo gađanje IPSC metalnih gongova sa razdaljine od desetak metara. Opšta ocena je bila kako je u pitanju zanimljiva nadogradnja, ali uređaj je imao sklonost da se svetleća tačka izgubi nakon gotovo svakog pucnja i u nepravilnim intervalima. Konstruktori Hekler Koha” su domišljato primenili odbojnik u vidu prstena čija je uloga da apsorbuje trzaj i spreči ovu pojavu. 

Prednost nove verzije HK VP9 

Udarač navlake najmanje ne doprinosi potencijalnom oštećenju ili pomeranju nišana, a zadržava se stabilnost prikaza, foto: Oleg Volk

Dakle, udarac navlake najmanje ne doprinosi potencijalnom oštećenju ili pomeranju nišana, a zadržava se stabilnost prikaza. Uz pištolj se može isporučiti pet modela adaptera po želji naručioca, koji može kontaktirati sa proizvođačem sa tačnim podacima koji tip želi. Ponuđene su montažne pločice sa red dot nišane Meopta Meosight III, Eotech MRDS, Noblex Sight III, Trijicon RMR, Holosun, C-More STS2, Leupold Deltapoint, Buris Fastfire 2 i 3, Vortex Viper i Venom. 

Novi pištolj VP9 se od prethodno ponuđene verzije razlikuje i po tome što je opciono ponuđeno Kapacitet okvira je povećan sa 15 na 17 metaka, kako bi se dosegao sveprisutni uzor Glok 17. Ostale tehničke karakteristike su ostale nepromenjene: masa od 710 grama kada je prazan, dužina cevi 104 mm, kalibar 9x19 mm Para, uz obostrane komande i set izmenjivih panela kojima strelac može odabrati dobitnu kombinaciju oblika i gabarita rukohvata po sopstvenom senzibilitetu. 

Dobra ergonomija doprinosi da i strelci slabije konstitucije mogu uspešno da ga koriste, foto: Oleg Volk

Letimičnim razgledanjem, mogao bi se nametnuti zaključak kako je u pitanju samo još jedan model pištolja sa sintetičkim rukohvatom i striker-fired sistemom okidanja, koji je za nijansu manjih gabarita od Gloka 19 i neznatno većih od SV MP9 kojem nalikuje. 

Poboljšana ergonomija 

Hod okidača
Prilično je lagodan i gladak sa jasno definisanim resetom, iako je potrebno ostvariti određeni broj okidanja dok se mehanizam ne dovede u optimalno stanje razrađenosti. Već viđena pojava i kod nekih drugih modela. Neobičan detalj su i svojevrsna polimerska uporišta za lagodnije repetiranje, locirana na zadnjem delu navlake. Ukoliko se korisniku ne dopadaju, mogu se lako ukloniti.

Prilično je lagodan i gladak sa jasno definisanim resetom, iako je potrebno ostvariti određeni broj okidanja dok se mehanizam ne dovede u optimalno stanje razrađenosti. Već viđena pojava i kod nekih drugih modela.

Neobičan detalj su i svojevrsna polimerska uporišta za lagodnije repetiranje, locirana na zadnjem delu navlake. Ukoliko se korisniku ne dopadaju, mogu se lako ukloniti.

Ovo oružje drugačije je po određenim detaljima čak i u osnovnoj konfiguraciji. To se prvenstveno odnosi na podesivi rukohvat sa izmenjivim panelima, a i izgled navlake je približan.

Osim toga,  komanda za deblokadu okvira u vidu konvencionalnog dugmeta (uobičajeni je poluga), omogućava prepunjavanje pištolja kažiprstom umesto palcem dominantne šake. Mnogi poznavaoci materije ovo naročito cene jer se prihvat oružja na taj način ne menja. 

Osnovni model prihvaćen je kod nekoliko nemačkih policijskih službi, foto: Oleg Volk

Proizvođač posebno naglašava poboljšanu ergonomiju, jer inserti drške za bočne i zadnje površine omogućavaju čak 27 različitih varijacija veličine i oblika prihvatnih površina. Praktično strelac može da prilagodi oružje sebi bez obzira na razlike u konstituciji. Kod svih pištolja ovog tipa i generacije, okidanje je izuzetno važna stavka. Fabrički primerci većine ostalih “ispisnika” najčešće imaju vrlo uprošćen okidački mehanizam, koji iskonskim sladokuscima najblaže rečeno predstavlja iritantnu pojavu. 

Interesantno rešeni nišani 

U izvornoj varijanti, ovo oružje se isporučuje sa neobično zanimljivim luminescentnim nišanima koji se samo po opštem izgledu svrstavaju u “tri tačke”. Zavisno od tipa i intenziteta svetlosti, oni pružaju različitu nišansku sliku, odnosno reaguju raznoliko.

U potpunom mraku, prikazuju se kao jarke tačke, dok na snažnoj svetlosti apsorbuju energiju i pretvaraju se u standardne bele. Interesantnim tehnološkim postupkom omogućeno je da u uslovima prigušene svetlosti nišani postaju zelenskastog odraza za određeni vremenski period, ali potom se ponovo pretvaraju u bele tačke. Naš američki prijatelji Oleg Volk I njegove kolege koji su isprobali obe verzije pištolja Hekler najnovije generacije su izuzetno pohvalno ocenili nišanski sistem, kao i sveukupnu udobnost korišćenja. 

Isporučuje se sa zanimljivim luminescentnim nišanima, foto: Oleg Volk 

Uvažavajući sve prethodno opisane karakteristike, konačnu ocenu o određenom modelu oružja ipak možemo dati tek kada seproveri kako se “ponaša” na strelištu. VP9 isproban je sa municijom Federal, Hornadi, HPR, Liberti, Magtech, Perfecta, Remington, Speer i Vinčester sa zrnima različitog oblika i mase, te standardnim i +P laboracijama.

Prema navodima strelaca sa testa, pištolj je pokazao apsolutnu pouzdanost, a i preciznost pogodaka je bila na zavidnom nivou. Stojećim dvoručnim stavom sa udaljenosti od 25 jardi veštiji strelci su s lakoćom ostvarivali grupe manje od 2 MOA, a pojedinci su uspevali da kompletni kapacitet od 17 metaka smeste u grupu od oko 12 cm, što je više nego odlično. 

Nesumnjivo odličan 

Postavlja se i završno pitanje da li je ovaj HK zaista toliko bolji od svojstvima vrlo približnih modela Glok, CZP10C, Valter PPQ, SIG Sauer P320, Bereta APX ili SV MP, s obzirom da je od austrijskog pištolja skuplji za oko stotinak dolara, a njegova cena je viša od ostalih konkurenata slične koncepcije čak i za jednu četvrtinu. Sve zavisi sa kog stanovišta se posmatra, ali generalno se može zaključiti kako u kvalitet izrade ovog proizvođača nema sumnje. Uspeli su i da kreiraju (makar) manje ružan pištolj od mnogih koji su trenutno u ponudi. 

Ponuđene su montažne pločice za najznačajnije red dot nišane, foto: Oleg Volk

Pročitajte još: Čedo Džefa Kupera - Ruger Skaut (FOTO) 

S druge strane, treba uvažiti i činjenicu da je osnovni model prihvaćen od strane više nemačkih policijskih službi u količini od više desetina hiljada komada, koristi ga čuveni GSG 9, odabran je kao novo službeno oružje oružanih snaga Japana, uveliko je uvršten kao oficijalni model nekoliko američkih policijskih agencija, a turski “Sarsilmaz” ga licencno proizvodi za tamošnje oružane snage. Ukupno uzev, ovaj “plastikaner” je uspeo da sebi obezbedi mesto na tržištu. 

Milan MILANOVIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.