· · Komentari: 0
Šeširi boonie

Kako je američki vojni šešir dostigao kultni status: Sprečava od toplotnog udara i opekotina (VIDEO)

Nema mnogo šešira koji se odmah povezuju sa vojskom kao što je boonie hat

1615285147_bonie.jpg
bonie - foto: "Kalibar"

Lagan platneni šešir mekanog oboda koji se lako savije u džep, odavno je deo vojne opreme za tropske uslove.

Ovaj jednostavni deo odeće je od velike pomoći tokom aktivnosti na visokim temperaturama, jer sprečava toplotni udar i opekotine.  

Pročitajte još: Snabdeti se pitkom vodom na terenu znači liniju između života i smrti: Mi vam predstavljamo nekoliko načina da preživite

Bush hat, foto: MMOC

Krajem tridesetih godina 20. veka američka vojska je u uniformu uvrstila i šešire sa širokim obodom napravljene prvo od denima, a kasnije od kepera. Trupe britanskog Komonvelta imale su sopstvenu uniformu za tropske i pustinjske uslove, koja je podrazumevala i takozvani bush hat. Australijanci su takođe imali svoju verziju ovog pokrivala za glavu sličnog dizajna.

Široku popularnost među vojnicima, zbog udobnosti i praktičnosti u tropskim ratištima, boonie hat stekao je tokom Vijetnamskog rata, kada su ga koristile specijalne snage MACV-SOG i izviđačke patrole. Već 1967. američka vojska je počela redovno da izdaje "šešire za džunglu sa mrežom  protiv insekata“. 

Nije sasvim jasno zašto je na kraju ovaj deo uniforme nazvan boonie. Neki pretpostavljaju da je boonie referenca na tagalošku reč bundok, što znači planina. Ovo ima smisla ako se uzme u obzir da je bundok prerastao u boondocks - američki sleng koji se odnosio na ljude koji su dolazili sa planina. Termin je kasnije evoluirao u opis svega što izlazi iz divljine i na kraju je skraćen u boonie - prilično prikladno ime, s obzirom na vijetnamski spektar pejzaža, koji se kreće od planinskog terena do delti džungle.

Tokom Vijetnamskog rata boonie je stekao svoje čuveno ime

Šeširi boonie postali su standardni deo uniforme mnogih armija koje su učestvovale u sukobima u vrelim klimatskim zonama. S obzirom na vruću i vlažnu klimu za koju su dizajnirani, udobniji su od šlema i pružaju bolju zaštitu od kiše i sunca, sprečavaju toplotni udar i opekotine. Zato mnoge armije imaju veoma stroge propise u pogledu kvaliteta ali i obavezne upotrebe na terenu.  

Klasičan boonie hat sa dodatom mrežom protiv komaraca, omiljen kod ribolovaca, foto: MMOC

Zbog oboda srednje širine i bezobličnog oblika, boonie pomaže u razbijanju siluete nosioca i prikriva lako prepoznatljiv oblik njegove glave. Bolje maskiranje je moguće kačenjem vegetacije na prsten oko obima, sa mnoštvom petlji. 

Uglavnom se proizvodi od pamuka sa primesama sintetike, lagan je, prozračan a obod srednje širine dobro štiti od blještave svetlosti. Otvori za ventilaciju dovode svež vazduh, a unutrašnja traka oko glave skuplja znoj.

Otvori za ventilaciju su od velike pomoći, foto: Militaria

Pojedini modeli imaju komad platna koji se po potrebi spušta da zaštiti vrat ili mali džep u unutrašnjosti za važne sitnice. Sve je popularniji, van vojnih krugova - među fotoreporterima i ljubiteljima trekinga, a nose ga po gradu i pripadnice lepšeg pola 

Pročitajte još: Univerzalan alat - laka sekira (FOTO)

Zaštita za vrat od sunčevih zraka, foto: Militaria

Šeširi boonie poznati su po lakoći s kojima se mogu modifikovati na terenu Na primer, izviđački timovi tokom Vijetnamskog rata ušivali su narandžaste panele unutar svojih boonija. To im je omogućavalo da signaliziraju helikopterima u preletu. S obzirom da dolaze topli prolećni i letnji dani, vredi razmisliti o nabavci ovakvog šešira ako ste planinar, pecaroš ili jednostavno provodite dosta vremena napolju.  

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.