Oglas
· · Komentari: 0
Stribog SR9A3

Olujni vetar na strelištu

Vlasnik fabrike "Grand Power" iz Banske Bistrice u Slovačkoj, Jaroslav Kuracina uspeo da ostvari svoj dečački san i na tržišta širom sveta plasira oružje savremene koncepcije s rotacionim bravljenjem cevi

striborg-2.jpg
stribor-Grand Power
Oglas

Naš stari poznanik sa specijalizovanih sajmova Jaroslav imao je ideju da ponudi automatsku pušku kao sledeći produkt, ali se ipak opredelio za oružje koje se može nazvati automatom, pištoljskim karabinom, SCW ili kako već kome odgovara.

 

Kao osvedočeni poštovalac slovenske mitologije i osobenosti, za naziv svog novog proizvoda odabrao je ime Stribog, a u pitanju je božanstvo Starih Slovena iz vremena politeističkog opredeljenja. Zaintrigirani karakteristikama oružja nazvanog po bogu vetrova i oluja, prvenstveno smo se zainteresovali za modele sa signaturom AP9A3S i SR9A3.

Varijanta SR9A3 sa cevi dužine 254 mm, mase 2,46 kg i okvirima kapaciteta 10, 20 i 30 metaka 9 mm Para je upravo ono što nas u ovom momentu najviše inspiriše da pohvalimo slovačku fabriku.

SR9A3 je promišljeno koncipiran sa ergonomijom i komandama koje su generalno najsličnije puškama sistema AR15, što je odlična karakteristika za korisnika koji se brzo i lako navikne na raspored i funkcionalna svojstva. Bez obzira da li se koriste fabrički mehanički nišani ili se na Picatinny šinu montira neko tehnički naprednije sredstvo, sama konfiguracija i balans oružja su izvanredno osmišljeni, tako da je manipulacija skoro prirodan i rutinski postupak.

Neposredna praktična iskustva upadnih i intervencionih timova policije iskristalisala su stav kako je prilikom dejstava u skučenom prostoru najadekvatnije oružje automat u pištoljskom kalibru, standardnih dimenzija, sa opcijom montaže optoelektronskih pomagala i uređaja za prigušenje zvuka.

Kompaktne verzije automatskih pušaka su se odreda pokazale kao "overkill", a ni štetni uticaj po sluh strelca posle ispaljivanja snažnije municije nije kategorija koju treba prevideti. Precizna i kontrolisana (prvenstveno jedinačna) paljba, u tim slučajevima je najprimereniji izbor. Uobičajeni pištolji pružaju znatno manje od automata, čak i ukoliko im se pridodaju nadogradnje poput RONI.

Službe neposrednog obezbeđenja VIP, najveći deo vremena provode u limitiranom prostoru poput vozila, objekata i okruženi većim brojem osoba. Automat manjih gabarita s mogućnošću prikrivanja ispod komotnije odeće je top izbor već decenijama unazad. Slično važi i za pripadnike obezbeđenja objekata, pratnje novčanih pošiljki i drugih vrednosnih sadržaja, s tim što se za njihove potrebe nameće varijanta s mogućnošću samo jedinačne vatre.

Čvrstina sklopa i pouzdanost mehanizma su ono što nas uvek deklariše da li neko oružje smatramo kvalitetnim ili ne. Posmatrajući kako fabrički test-strelac ispaljuje okvir za okvirom rafalnom paljbom, netremice smo pratili rad funkcionalnih pokretnih delova, očekujući zastoj kada je posle par stotina metaka ispaljenih u najbržem režimu, oko njegove glave bio poveći oblak barutnog dima.

Možda smo zbog panslovenskih emocija delimično i pristrasni, ali iskreno nas obraduje kada zdrava inicijativa nadvlada u tržišnoj utakmici.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas