· · Komentari: 0
Revolver Vebli Mark VI

Proverili smo na strelištu ZAŠTO ga zovu LAV BRITANSKE IMPERIJE (FOTO)

Kada se era nekog vatrenog oružja potpuno završi, ponekad je teško da se objasni i razume, zašto je u svoje vreme bilo tako uspešno i kako je opstalo i održalo se u konkurenciji mnogih drugih, isto tako dobrih ili čak i boljih modela

1604005150_Vebli.jpg
Vebli - foto: Vojin Kaćurić

Jedno od retkih ručnih vatrenih oružja, koje se u upotrebi održalo duže od jednog veka je i britanski revolver Vebli, o čijim se karakteristikama i zaustavnoj moći legende pričaju i danas.  

Pročitajte još: Robusni Ruger Sekjuriti Siks svojim svojstvima nadmašio konkurentske modele S-V u K ramu

Isprobali smo najpopularniji model revolvera Vebli Mark VI sa originalnom municijom, Mk II kalibra .455 sa olovnim zrnom, foto: Vojin Kaćurić

Nastao u vreme crnog baruta, revolver Vebli u kalibru .455 Vebli (oko 11,5 mm), uveden je u uporebu kao službeno oružje Velike Britanije, Komonvelta i čitave Britanske Imperije još 1887. godine i kroz nekoliko varijanti, ostao u službenoj upotrebi sve do 1967.  

Efikasan vojni revolver 

NJegova smanjena verzija, Vebli Mk IV kalibra .380 Britiš Servis, ostala je u sporadičnoj upotrebi u policiji u nekim delovima sveta i do danas. Za većinu verzija revolvera Vebli, bio je razvijen i bajonet i montažno/deomontažni kundak, što govori o tome koliko su ga Britanci smatrali važnim i korisnim oružjem. 

Ram je dvodelni, na njega je postavljena jaka šarka sa oprugom, oko koje se revolver otvara i prelama na dole, foto: Vojin Kaćurić

Podstaknuti idejom da shvatimo čime je to zaslužio, detaljno smo pregledali i na strelištu isprobali odlično očuvani primerak poslednje, najnaprednije i najpopularnije verzije u kalibru .455 Webley, model Mk VI (Mark VI) u vlasništvu MUP Srbije. Ipak, ova poslednja i konačna verzija velikog engleskog službenog revolvera, pojavila se tek 1915, a put do nje, bio je ispunjen nizom međumodela.  

Originalna britanska konstrukcija 

Spred puneći modeli na kuglu i kapislu, kao i prvi modeli na sjedinjeni metak, bili su izrađeni u zatvorenom, solidnom ramu, ali su ubrzo u proizvodnju uveli i (na dole) prelamajući model u kalibru .44, kopiju popularnih konstrukcija Smit-Veson, koje su se tek pojavile.  Iz ovog, prvog prelamajućeg modela, nastao je niz relativno originalnih konstrukcija, koje su dovele do pojavljivanja solidnog, čvrstog i efikasnog vojnog revolvera ove firme, na početku sedamdesetih godina 19. veka. 

Revolver se munjevito prelama i brzo puni, foto: Vojin Kaćurić

Izbacujući iz upotrebe prevaziđene revolvere Enfild Mk I i Mk II, Velika Britanija konačno uvodi prelamajući šestometni revolver, nazvan Vebli Mk I, u kalibru .455 Vebli, kao službeno oružje 8. novembra 1887. i njime oprema svoje trupe širom sveta. 

“Menstoper” 

Simbol nekadašnje imperije revolver Mark VI i kukri, čuveni nož nepalskih ratnika,  foto: Vojin Kaćurić

Ubrzo su se u brojnim ratovima koje je Imperija vodila, dokazali kvaliteti ovog snažnog oružja. Revolver se, pre svega, pokazao kao jednostavan za rukovanje. Kada se palcem desne ruke oslobodi poluga brave, povlačenjem cevi nadole otvara se ram revolvera prelamanjem i vrši pražnjenje čaura i ponovo prepunjavanje, za samo nekoliko sekundi. Kratki, debeli meci, obično pakovani u polumesečaste limene nosače od po tri metka, lako su se ubacivali u doboš, a municija se pokazala neverovatno efikasnom u borbi, pa su ubrzo počele da se stvaraju legende.   

Metak koji ne prašta
Najzloglasnije zrno za ovaj revolver nazvano “manstopper”, uvedeno je sa metkom Mk III 1898. Zrno je bilo teško 218 grejna (14,12 g), cilindričnog oblika sa poluloptastim udubljenjima sa obe strane i izliveno od čistog olova, kako bi bilo što mekše. Donje udubljenje je poboljšavalo zaptivanje, odnosno naleganje na unutrašnje stranice cevi, a gornje je bilo namenjeno što većem deformisanju prilikom udara u cilj. 

Situacije u kojima je sa samo nekoliko metara rastojanja, jednim metkom u mestu  zaustavljan i obaran, napadač sa sabljom, sekirom ili kopljem, u punom jurišu, nisu bile retke, pa su korisnici, sa ponosom revolver nazvali jednostavno “manstopper”, odnosno “zaustavljač” (ljudi). Za ovo je najviše zaslužna municija, koja iako sa današnjeg aspekta izgleda pomalo slabašno, u stvari ima veoma dramatičan zaustavni efekat. 

Nekonvencijalan dizajn 

Napravljene su bezbrojne verzije revolvera Vebli. Jedna od njih je manji primerak za prikriveno nošenje, koga je po pričama upotrebljavao šerlok Holms, foto: Vojin Kaćurić

Sam revolver, prolazio je kroz nekoliko manjih modifikacija. Konačno, 1915. pojavio se i poslednji, najusavršeniji model ove konstrukcije, nazvan Mk VI. Upravo ovaj, najpopularniji model revolvera Vebli (do 1926. napravljen u oko 126.000 primeraka), imali smo prilike da isprobamo, sa originalnom municijom Mk II fabrike “Kinoch” iz Birmingema. Ovaj model ima veoma dopadljivu, pomalo neobičnu i jedinstvenu siluetu. Kombinacija dugih ravnih i zaobljenih površina na njemu, daju mu i danas moderan, iako nekonvencionalan izgled. 

Najnapredniji primerak  

Ukupno dug 286 mm, sa masom od 1.100 g, ima prijatnu težinu u rukama. Cev duga 6 inča (152 mm), spolja je profilisana šestougaono, a sa gornje strane ima visoku šinu, na kojoj je na rampu podignuta mušica prednjeg nišana. Sam nišan je fiksiran čivijom što je dobro, jer se na njemu mogu vršiti korekcije (radioničke). Ram je dvodelni, napravljen tako da gornji (odnosno prednji) deo, čini celinu sa cevi. Na ovaj deo je postavljena jaka šarka sa oprugom, oko koje se revolver otvara i prelama sa cevi na dole. 

Iz Veblija se može komforno gađati i jednoručno i dvoručno, foto: Vojin Kaćurić

U prednji deo rama postavljen je kratak, 44 mm širok doboš sa šest komora. Na njemu se nalazi automatski mehanizam za izbacivanje čaura, sa zvezdastim ekstraktorom. Ispred doboša, sa obe strane rama, nalaze se trouglasta peraja zaštitnika, čija je osnovna namena sprečavanje “bočne vatre”, odnosno prenošenja barutnih gasova iz prelaznog konusa cevi na ruke strelca. 

Čvrsto i sigurno oružje 

Zadnji deo rama sadrži kočnicu brave, mehanizam za okidanje i dršku. Brava je načinjena kao dugački P profil oko rama, čija se leva strana produžava skoro do drške, u polugu kočnice brave. NJenim pritiskanjem na dole, pravougaona brava oslobađa ram i povlačenjem cevi na dole revolver se otvara. 

Prilikom prelamanja cevi, ekstraktor izlazi uvis izbacujući svih šest čaura ođednom, foto: Vojin Kaćurić

Primerak koji smo testirali ima pomalo grub finiš i jedva primetne luftove u bravi, ali odaje utisak čvrstog i sigurnog oružja. Korice na pravougaono profilisanoj, krupnoj dršci su plastične, livene, sa sitnim prizmatičnim čekiranjem po celoj površini. Na dnu drške nalazi se prsten za postavljanje gajtana za nošenje revolvera, što mu osim veoma korisne praktične namene, daje i tradicionalan izgled. 

Tvrdo okidanje 

Rep oroza je pažljivo profilisan i dostupan, tako da omogućava udobno zapinjanje i otpuštnje. Obarač je gladak i lučno savijen, lako pristupačan u širokom braniku obarača čak i u rukavicama.  Pravi kvalitet ovog revolvera može se oceniti samo prilikom gađanja. Jednom uzet u ruke, pokazuje sve svoje dobre osobine. Iako je okidanje pomalo tvrdo, posebno kod dvostruke akcije, a nišani sitni i uski, sa njim se može komforno gađati i jednoručno i dvoručno.

Rep oroza je pažljivo profilisan i dostupan, tako da omogućuje udobno i brzo zapinjanje i opuštanje, foto: Vojin Kaćurić

Sistem prelamanja nije ostao upamćen kao baš najčvršći mogući, s druge strane, punjenje je lako i jednostavno, s obzirom da su meci kratki, debeli i sa oživalnim vrhom, pa ulaze u komore neverovatno glatko i brzo. 

Sjajan balans 

Balans ovog revolver je zaista sjajan. Prijatna težina u ruci, sa dobro raspoređenim masama, omogućava da ga prirodno uperite u metu i pri tome sve vreme imate kontrolu nad pravcem cevi. Pritom, nema nelogičnih ispupčenja ili oštrih ivica, a ravne bočne i izdignuta gornja strana cevi (šine), olakšavaju pronalaženje cilja. 

Stari Vebli je bio pristojno precizan na nivou većine današnjih službenih oružja. Iz njega smo gađali u grudnu metu postavljenu na 15 m i dobili grupe prečnika 10-12 cm sa municijom koja je stara više od 70 godina, foto: Vojin Kaćurić

Nismo se mnogo iznenadili, kada se pokazalo da je Vebli i sasvim pristojno precizan, na nivou većine današnjih službenih pištolja. Iz njega smo gađali u grudnu metu postavljenu na 15 m i konstantno dobijali grupe prečnika 10-12 cm, što je i više nego zadovoljavajuće, s obzirom da je municija koju smo koristili stara više od 70 godina. 

Neočekivano blag trzaj 

Odličan utisak ostavio je veom mek, blag i podnošljiv trzaj,   foto: Vojin Kaćurić

Verujemo, da bi sa boljom municijom rezultat čak i iz ovog starog, prilično korišćenog primerka, bio daleko bolji. Ipak najimpresivniji utisak, ostavio je neverovatno mek, blag i lako podnošljiv trzaj, koji se najbolje može uporediti sa mekim laboracijama metka .38 Special iz revolvera punog formata. Jednostavno, toliko sjajno, da dok gađate gubite predstavu koliko je metak koji ste opalili u praksi moćan. Tek vas velike crne rupe u meti podsete zašto je Vebli dobio nadimak “menstoper”. 

Pročitajte još:  Priča o najvećem ručnom oružju "zmijskog" imena legendarne fabrike iz Hartforda

Revolver Vebli u kalibru .455 Vebli, postao je službeno oružje Velike Britanije, Komonvelta i čitave Britanske Imperije još 1887. godine, foto: Vojin Kaćurić

Ukratko to je jednostavan, pouzdan, udoban, moćan i siguran alat za svakog kraljičinog oficira, na bilo kom kontinentu i u bilo kakvim klimatskim uslovima, što je istorija jasno pokazala. Nama ostaje zadovoljstvo što smo ovog starog lava na trenutak probudili i uverili se da nije džabe stekao slavu za sva vremena. 

Boris Vojvodić 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.