Oglas
· · Komentari: 0
SIG MCX Ratler

Smrtonosna “čegrtaljka” je nestvarno mala čak i za ultrakompaktnu jurišnu pušku (FOTO)

Trenutno najkraća jurišna puška u serijskoj proizvodnji, a dimenzije dopuštaju da se nosi u malom sportskom rancu, torbi za laptop računar, pa čak i ispod sakoa

1599553653_ratler.jpg
ratler - foto: SIG
Oglas

Ne tako davno SIG je predstavio dva ogranka nove porodice (polu)automatskog oružja. Familija za pištoljski metak označena je sa MPX, a za puščanu municiju MCX. Razvoj ovog oružja inicirala je združena komanda specijalnih snaga SAD USSOCOM i trajao je nekoliko godina. 

Pročitajte još: Snajperka ULFBERHT nazvana po VIKINŠKIM MAČEVIMA kovanim SAMO ZA KRALJEVE (FOTO)

Sa kolimatorom, laserom i lampom, foto: SIG

Reč je o donekle adaptiranim platformama Stonerovog koncepta AR. Izmene se odnose na uvođenje klipa sa kratkim hodom, što je podiglo pouzdanost sistema uz regulator protoka gasova sa ručnim podešavanjem i nosač zatvarača na dvostrukoj povratnoj opruzi smeštenoj sa gornje strane, što je dopustilo korišćenje preklopnog kundaka. Puščani kalibri su 5,56x45, .300 Blekaut i 7,62x39, a konstrukcija dopušta lak prelazak na izabranu opciju izmenom cevi i (eventualno) čela zatvarača za kalibar 7,62x39. 

Prelazak na ruski metak 

U rasklopljenom stanju, foto: SIG

Interesantno je da posle više od 70 godina stručnjaci armija nekada suprotsavljenih Istočnom bloku priznaju efikasnost metka 7,62 mm. Štaviše, sve popularniji .300 Blekaut (7,62x35 mm) je i nastao kao pokušaj da se dobije metak istih osobina kao rusko rešenje ali prilagođen upotrebi na Stonerovoj platformi. Pritom, podzučna verzija ovog metka odlično se ponaša u prigušenom oružju. 

Prvi utisci o Ratleru... 

Današnje specijalne operacije često se odvijaju u urbanim uslovima, a operativci se na terenu kreću u civilnoj odeći. Opremanje adekvatnim oružjem za ovakve zadatke, sa dovoljno vatrene moći predstavlja problem, jer se traži da takvo oružje bude što neprimetnije i da se operativac kreće bez privlačenja pažnje. USSOCOM se odlučio za kompaktnu automatsku pušku kalibra .300 Blk. opremljenu prigušivačem, težine do 2,6 kg (5,5 funti), preciznosti od 3 MOA na daljini od 300 jardi tj. 260 mm na 300 metara.  

Izvlačivi “stabilizator”, foto: Dragan Šaponjić

Tražena brzina paljbe u automatskom režimu je 700-800 met/min. Posle ispitivanja više modela različitih proizvođača specijalci su odabrali kratkocevnu verziju SIG MCX-SBR (Short Barrel Rifle). Radni naziv ovog projekta bio je Ratler (čegrtaljka), pa je  model zadržao to ime. Tokom sajma “Enforce Tac” na štandu SIG, predstavljen nam je ovaj mode. 

Deminutivne dimenzije 

Prvi utisak - Ratler je nestvarno mali čak i za ultrakompaktnu jurišnu pušku. Sa preklopljenim kundakom Ratler je dug tek 381 mm, a kada se ispruži tanak aluminijumski kundak skeletoidne forme, dužina je 597 mm (bez prigušivača koji mu dodaje još oko 150 mm). Sa bočno sklopljenim kundakom širina je 71 mm, a masa prazne puške 2,59 kg. Ove dimenzije dopuštaju da se Rattler nosi u malom “dnevnom” rancu, torbi, pa čak i ispod jakne. Zbog toga je zanimljiv i agencijama čiji je posao VIP obezbeđenje, a dodatna pogodnost skromnih dimenzija je lakše dejstvo iz skučenih položaja u vozilu ili prilikom bliske borbe u zatvorenom prostoru. 

Kratka cev

U razgovoru sa predstavnicima SIG, zanimalo nas je za kakve zadatke je prvenstveno zamišljen Ratler. Ideja SOCOM bila je da novo oružje zameni automate HK MP-5 u ulozi oružja za blisku borbu do daljine od 50 metara. Snažnija municija znači veću efikasnost protiv ciljeva zaštićenih mekim oklopom, tj. pancir prslucima ili iza lakih zaklona kao što su vrata automobila, zidovi montažnih objekata i slično. Korišćenje minijaturnih refleksnih nišana olakšalo je brzo nišanjenje i povećalo efektivan domet na oko 100 metara, iako je Ratler sposoban da pogodi metu veličine glave na tri puta većoj daljini. 

Detalj prednje obloge sa Pikatini šinom i gasnim regulatorom, foto: Dragan Šaponjić

Oružje je predviđeno da dejstvuje standardnom i podzvučnom municijom. Sa obe varijante može da se koristi prigušivač, ali efekti će biti daleko od filmskih. Šta to znači? Zvuk neće biti eliminisan, ali vam pucanj neće probiti bubne opne (realna opasnost kada dejstvujete iz automobila ili u maloj prostoriji bez zaštite sluha). 

Predviđen za upotrebu s prigušivačem 

Kada koristite nadzvučnu municiju, protivnik neće moći da odredi pravac iz koga dolazi zvuk (i vaša paljba), a na daljini većoj od stotinak metara zvuk se ne raspoznaje kao pucanj već je neodređeni šum, nalik na zalupljena vrata automobila.

SIG MCX Ratler sa prigušivačem u pustinjskoj verziji, foto: SIG

Sa podzvučnim metkom teškog zrna prigušivač je znatno efikasniji ali je kraći efikasan domet mada je preciznost nepromenjena. Zasluga za ovo je pre svega u kratkoj cevi od 140 mm sa korakom uvijanja od neverovatnih 127 mm!  

Kratak korak uvijanja žlebova 

Da bi se očuvalo što više energije ispaljenog projektila relativno male brzine potrebno je povećati mu masu. Kako je prečnik ograničen na 7,62 mm jedini način je produžavanje zrna, a da bi se ono stabilisalo mora se ubrzati njegova rotacija oko uzdužne ose. To je uslovilo veoma kratak korak uvijanja žlebova ali je preciznost očuvana. Oko kratke cevi postavljen je aluminijumski rukohvat koji je ne dodiruje ni u jednoj tački.

Verzija sa “stabilizatorom” prodaje se kao pištolj, foto: SIG

unkcionisanje bez zastoja obezbeđuje ventil za regulaciju gasnog protoka sa ručnim odešavanjem, a prigušivač se po potrebi montira preko “troprstog” skrivača plamena. 

Gladak i bešuman rad 

Za postavljanje nišanskih uređaja sa gornje strane oružja celom dužinom proteže se standardna Pikatini šina, a za ostalu opremu (lampa, laser, rukohvati itd.) moguće je preko tzv. K-mod otvora fiksirati dodatne delove Pikatini šina sa obe strane i ispod cevi. Komande kočnice, regulatora paljbe, ručice za repetiranje i dugme za izmenu okvira postavljene su sa obe strane.  

Rasklapanje i održavanje su isti kao kod M-16/M-4, jedina razlika je u položaju dvostruke povratne opruge. Okviri za municiju su od poluprovidne plastike u boji dima ali se mogu koristiti bilo koji po STANAG standardu. Okidanje je za nijansu tvrđe od onoga što očekujete od AR platforme, ali hod je gladak, kratak i uz vrlo mali put posle tačke okidanja. Sve komande rade glatko i bešumno, a preklopni kundak se ispravlja jednim pokretom ruke za manje od sekunde. 

Nosač zatvarača sa udvojenom oprugom, foto: SIG

Jedinstvena pojava 

Sve ovo zainteresovalo je i druge formacije u SAD za Ratler ali u ulozi PDV tj. oružja za ličnu odbranu. Dobra strana ove konstrukcije je u tome što je cev u gornjem delu sanduka fiksirana sa dva klina pa je prelazak na drugi kalibar (u ovom slučaju 5,56 mm NATO) vrlo jednostavan. Naravno, u zemlji kao što je SAD odmah je ponuđena i civilna, poluautomatska verzija, a kao opcija pojavila se i tzv. “pištoljska” konfiguracija sa izvlačivim “stabilizatorom” umesto preklopnog kundaka. Ovaj fenomen ima direktne veze sa zakonskom regulativom u pojedinim saveznim državama SAD, gde je nabavka i držanje oružja u kategoriji “pištolj” mnogo povoljnija opcija nego ako je praktično isto oružje svrstano u “puške”. 

 Izvrstan bočno preklopni, aluminijumski kundak, foto: Dragan Šaponjić

Ali, bez obzira na ove pravne finese, SIG MCX Rattler je jedinstvena pojava i po svoj prilici rodonačelnik nove kategorije ultrakompaktnog automatskog oružja za puščani metak. Iako namenjen uskoj grupi korisnika, pokazalo se da ima mnoštvo kvaliteta koji se traže u raznim oblastima, od službene primene do sportskog streljaštva i samoodbrane. 

Pročitajte još: Omiljeno oružje prepera, a evo i zašto (FOTO)

Civilna verzija nudi se po ceni od 2.300 dolara što je prilično velika suma i za tamošnje ljubitelje oružja, ali je i očekivana s obzirom na to da je reč o evropskom proizvođaču sa izvrsnom reputacijom. 

Dragan ŠAPONJIĆ 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas