Oglas
· · Komentari: 0

Pet jezika ljubavi prema bračnom savetniku: Šta je važno za kvalitetnu vezu

Prema teoriji Gerija Čepmana, čuvenog američkog bračnog savetnika, pisca i voditelja postoje 5 jezika osnovnih jezika ljubavi, kojima govorimo i koje kod drugih prepoznajemo.

1704199252_shutterstock_1657558288.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Koncept jezika ljubavi u svojoj knjizi naziva „5 jezika ljubavi: Tajna ljubavi koja traje“ u njoj opisuje 5 jedinstvenih stilova izražavanja ljubavi koji se baziraju na njegovom dugogodišnjem radu s parovima.

Otkrivanje primarnog jezika ljubavi i redovno izražavanje može da stvori bolju komunikaciju i razumevanje među partnerima, da se podržavaju međusobno i da izgrade čvrst i stabilan odnos. Ovo su 5 jezika ljubavi.

Reči ohrabrenja

Osobe koje govore ovim jezikom vole da dobijaju verbalnu podršku, ohrabrenje i pohvale od partnera. Nije im dovoljna samo fizička bliskost već u partneru pronalaze oslonac i nekoga čijoj proceni veruju, pa im je stoga bitno da dobiju potvrdu svoje vrednosti.

Reči nekada utiču snažnije od konkretnih dela. Ako vaš partner pripada ovoj kategoriji, dobro razmislite o stvarima koje govorite. Koristite reči kao alat za podršku, a ne za kritikovanje.

Kvalitetno provedeno vreme

U ovom slučaju partner ima potrebu da vas uključi u aktivnosti koje voli da radi. Vreme koje provodite zajedno njemu je od izuzetne važnosti. Tu se stvaraju prilike za produbljivanje odnosa kroz kvalitetan razgovor. Odmaknite se od tehnologije i družite se. Vašem partneru dovoljno je samo to.

Deljenje i primanje poklona

Jedan od jezika kroz koji se partner oseća voljeno je primanje barem simboličnih poklona koji se percipiraju kao izraz ljubavi. To ne znači kako na partnera treba mnogo finansijski trošiti. Pokloni mogu da budu sitni znakovi pažnje. Vaš partner nije materijalista, već neko ko u malim gestovima pronalazi lepotu.

Pružanje pomoći

Ovaj jezik se ljubavi odnosi se na izražavanje kroz konkretna dela ili usluge koje olakšavaju život voljenoj osobi.To može da uključuje pomoć u kućnim poslovima ili drugim obavezama.

Međutim ne treba ni sve svesti samo na obaveze. Svako ima različita tumačenja onoga što im ovaj jezik predstavlja, pa je najbolje da partnera direktno pitate kako možete da mu pomognete i šta mu je potrebno. 

Fizički kontakt

U ovom slučaju partner izuzetno stavlja akcenat na fizičku bliskost. Dodirivanje, grljenje i razmenjivanje nežnosti. Ovo je možda i najjednostavniji jezik jer zahteva samo fizičku prisutnost uz koju se partner oseća sigurno.

Nedavna istraživanja pokazala su kako usklađenost parova s jezikom ljubavi ne znači nužno uspešan i srećan odnos. Parovi koji su delili isti jezik ljubavi nisu bili ispunjeniji od parova koji su imali različite stilove. Veoma je bitno da znamo jezik svog partnera, da ga upoznamo i razumemo.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas