· · Komentari: 0
mačke

Da li mačku treba izvoditi u šetnju: Budite spremni ukoliko se odlučite na ovaj korak

Postavlja se pitanje da li je sve to samo stvar pomodarstva ili je opravdana potreba?

1638868734_shutterstock_1834094695.jpg
Foto: Shutterstock

Razmislite: kada gledate vlasnike pasa kako uživaju u šetnji sa svojim ljubimcima, vi kao vlasnik jedne mačke osetite tugu u srcu, jer vaša ljubimica sedi kod kuće. Ali, čak i da svojoj mački stavite povodac, pitanje je: da li će ga ona prihvatiti?

Samo zato što vaša mačka voli da njuška po hodnicima vaše zgrade, ne znači nužno da joj je potrebna šetnja po urbanoj sredini. Takođe, mačke koje često stoje kraj staklenih vrata ili prozora, i gledaju spoljašnji svet, nisu uvek spremne za ono što ih tamo očekuje. Zapravo, nećete znati da li bi joj šetnja na povocu prijala dok joj ga ne stavite.

Pročitajte još: Koliko često treba kupati psa? Pitanje mnogih vlasnika

Ono što će vam biti potrebno ako želite da svoju mačku šetate na povocu je svakako strpljenje. Delimično iz razloga što su mačke vrlo fleksibilne i okretne, pa klasična ogrlica nije opcija, jer povećava verovatnoću bekstva. Drugi razlog je taj što ogrlica vrlo lako može previše da stegne mačiji vrat, i dovede do gušenja. U tom je slučaju pojas sa remenom najbolja opcija. I svakako, što ranije krenete sa navikavanjem mačke na povodac, to ćete u tom poduhvatu imati veći uspeh.

Pre nego što mački stavite pojas, dozvolite joj da ga onjuši i upozna se sa njim. Ako vam se čini da je upoznavanje proteklo dobro, pokušajte da joj stavite pojas i pustite je da se sa njim oko sebe kreće po kući. Potrebno je vreme da se ona navikne na tu novu stvar na sebi. Nakon par dana vežbe pokušajte da zakačite i remen, ali ne povlačite ga odmah. Dozvolite joj da i njega vuče unaokolo. Kada shvati da joj on ne predstavlja pretnju, krenite u šetnju po kući. Ako vam to pođe za rukom, možete izaći u dvorište.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.