Oglas
· · Komentari: 0

Nega KOSE tokom zime: Sve što treba da uradite da vam vlasi ne bi bile suve i oštećene

Kosa zimi zahteva posebnu negu, a evo nekoliko saveta koji vam u tome mogu pomoći

1702901711_shutterstock_2112496487.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Svako godišnje doba zahteva drugačiji tretman kose, podsećaju svetski frizeri. Ako primetite da vam kosa deluje suvo, izlomljeno i beživotno, ne čudite se jer hladnoća, vetar i magla loše utiču na njeno stanje. Uz samo nekoliko saveta priuštite sebi adekvatnu negu kose.

Ulje za koren kose

Zbog nedostatka vlage u vazduhu i koža glave i koren kose postaju suvi i skloni perutanju. Pojava peruti u zimskom periodu je uobičajena, ali problem nastaje kada se uz to pojavi crvenilo na koži glave, svrab, pa čak i preterano opadanje kose. Masaža temena glave zagrejanim kokosovim ili maslinovim uljem može u velikoj meri da promeni stvari nabolje. Ova ulja prodiru u teme glave i na taj način hrane koren kose. Masaža poboljšava cirkulaciju, ujedno stimulišući rast kose. Dovoljno je da kašiku ulja zagrejete, ali ne mnogo kako se ne biste opekli, i samo utrljate u koren kose. Idealno bi bilo da ostavite barem pola sata da ulje lepo prodre u koren vlasi, pa tek onda operite kosu.

Izbegavajte često pranje

Isuviše često pranje kose spira sa vlasi prirodna zaštitna ulja uzrokujući suvoću i lomljivost, upozoravaju stručnjaci. Ako možete, ne perite kosu više od dva puta nedeljno. Savet je da koristite šampon bez sulfata.

Obavezno koristite balzam

Nemojte preskakati nanošenje regeneratora u zimskom periodu, jer on igra važnu ulogu u zaštiti kose od spoljašnjih uticaja. Najbolje bi bilo da koristite što gušći i kremastiji balzam na bazi prirodnih ulja poput kokosovog, maslinovog, jojobinog ili ši maslaca.

Bez prese i figara

Možda ćete u zimskom periodu morati češće da sušite kosu fenom, naročito ako je ona dosta duga, ali je baš iz tog razloga poželjno da izbegavate upotrebu pegle i figara za kosu. Ovi aparati isušuju kosu i zato će ona biti sklona lomljenju.

Važan je izbor peškira

Pamučni peškiri su savršeni tokom letnjih meseci, ali u zimskom periodu poželjno je da kosu nakon pranja umotate peškirom od mikrofibera. Ova vrsta peškira ne izvlači suviše vlage iz vaših vlasi, niti pri brisanju kose može da im nanese veliku štetu.

Obavezno šišanje i nošenje kape

Redovno šišanje je ključno kako biste odstranili isušene i iskrzale krajeve kose. Preporuka je da u zavisnosti od dužine vaše kose posećujete frizera na svakih četiri-osam nedelja. Drugi savet je da obavezno nosite kapu kada izlazite napolje. Kao što su zimi rukama potrebne rukavice, tako i kosi treba zaštita, a to je kapa.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas