· · Komentari: 0

Rešite PROBLEM MASNE KOSE: Tehnika koja je pomogla mnogim ženama

Isprobajte jednostavan trik za masnu kosu

1678359592_Foto-shuttertsock-kosa.jpg
Foto: Shutterstock

Ako spadate u grupu onih koji moraju često da peru kosu jer im se teme brzo masti, a krajevi umeju da budu prilično suvi, pranje kose bez šampona, ko-pranje ili „co-washing“, kako se u originalu naziva ova tehnika (skraćeno od „conditioner washing“), izuzetna je metoda.

Ona podrazumeva da kosu operete regeneratorom ili specijalnim sredstvom za pranje bez sulfata koje ne peni.

Pitate se koji to sastojak može da ukloni nečistoće? To su hidratantna ulja, puteri i slični sastojci koji privlače ono što se nataložilo na kosi, a uklanjaju se ispiranjem.

Ovaj tretman ujedno hidrira kosu, a ne isušuje je i ne lomi krajeve. Ovako možete da perete kosu svaki dan, a jednom nedeljno da koristite šampon kako biste temeljno očistili sve nečistoće i znoj koji se talože na temenu.

Kako funkcioniše

Prvo, pranje bez šampona i šamponiranje se uopšte ne razlikuju. Sve što treba da uradite je da na kosu nanesete balzam bez silikona ili specijalno sredstvo koje ne peni i da vrhovima prstiju nežno istrljate skalp i kosu, dobro isperete i ponovite proces ako je potrebno.

Za razliku od šampona, specijalna sredstva ne stvaraju nikakvu penu. Princip na kome funkcionišu je što se slični sastojci privlače i vezuju jedni za druge, u ovom slučaju ulja za ulja. Kosi je potrebno vreme da se navikne na pranje bez šampona, pa ćete u početku možda imati osećaj da vam je teme masno. Važno je da je krajnji efekat hidrirana i sjajna kosa.

Malo balzama i puno ispiranja

Vodite računa da, kad perete kosu na ovaj način, koristite malu količinu balzama i postepeno dodajete vodu dok ne dobijete kremastu teksturu. Onda prvo masirajte teme, pa posle i kosu celom dužinom. Poželjno je da koristite i četke i češljeve za raščešljavanje. Dobro ispiranje je najvažnije.

Sastojke preparata birate po potrebi

Ako vam je potrebna dodatna hidratacija, poželjni sastojci balzama su ulja ili puteri, pa čak i ovlaživači kao što su med ili glicerin. Izbegavajte sulfate, parabene i silikone. Idealan proizvod za vas zavisi od trenutnih potreba vaše kose. Možda je za vas pranje balzamom koje više čisti nego što hidrira ili ono koje više hidrira i uopšte nema sredstava za čišćenje. Sve zavisi od toga šta je vašoj kosi potrebno.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.