· · Komentari: 0
LEPOTA LICA

Sledite BAKINE RECEPTE za negu: Najmoćnija NARODNA tinktura za LEPO LICE (RECEPT)

Napravite prirodni preparat po narodnom receptu za negu lica

1658582581_elderly-g61a21a591_640.jpg
Foto: Pixabay

Najmoćnija biljka za tretiranje kože koja je sklona nesavršenostima, aknama i zapaljenskim procesima je upravo majčina dušica ili divlji timijan, kako se u narodu naziva još ova biljka. Majčina dušica se smatra jednim od najboljih, najjeftinijih i svima dostupnih prirodnih lekova, a deluje višestruko jače od najboljih preparata za kožu u lečenju akni koje uzrokuju bakterije.

Čaj od majčine dušice za lepotu lica
Ispijanje čaja od majčine dušice takođe savršeno pomaže u nezi i lepoti kože lica. Potrebno je da se čaj od majčine dušice nikad ne kuva u otvorenoj posudi, jer ova biljka sadrži lako isparive lekovite sastojke koji se kuvanjem u otvorenoj posudi gube.Za pripremu dobrog čaja potrebna je kašika majčine dušice, koja se prelije sa 200 mililitara ključale vode, poklopi i posle pola sata procedi, zasladi medom i pije tri do četiri puta dnevno po jedna šoljica.

Pročitajte još: Sofija Milošević oduševila javnost svojim stajlingom: Majka dvoje dece izgleda kao devojčica (FOTO)

Bakterije uzrokuju upalu pora i pojavu akni. Iako su i biljke neven i smirna uništile bakterije nakon samo pet minuta, majčina dušica se pokazala najdelotvornijom. Majčina dušica ima jače antibakterijsko delovanje nego benzoil-peroksid, inače sastavni deo većine preparata protiv akni. Lekovitost majčine dušice se pojačava kada se ova biljka kombinuje sa alkoholom. Majčina dušica se potapa na nekoliko dana ili nedelja u domaću rakiju od voća ili žita, pa se ovom smesom kasnije maže problematična koža lica. Kao oblog, ova se biljka može primenjivati i u ličenju kožnih oboljenja poput ekcema.

Pročitajte još: Seka Aleksić postala bogatija za 25 000 evra: Pristala da pozira bez odeće, a polovinu honorara DONIRALA (FOTO)

Stari Grci su uljem majčine dušice masirali telo nakon kupanja. Rimski vojnici su majčinu dušicu koristili kako dodatak vodi za kupanje jer su smatrali kako ih majčina dušica jača. Starim Egipćanima je majčina dušica služila kao dodatak smolama koje su se koristile za balzamiranje.

Pročitajte još: Cecin recept za savršenu liniju čak i u petoj deceniji života: Pogledajte u čemu je tajna njenog izgleda

Majčina dušica sadrži bilje vitamina A i C. Pored tih vitamina, majčina dušica sadrži i bakar, kalcijum, cink, gvožđe, cink, riboflavin, mangan i fosfor. Zatim, majčina dušica sadrži i eterična ulja, a u pitanju su borneol, karvakol, geraniol, kao i timol. I to je sve u malim, ali sasvim dovoljnim količinama. Od ove biljke prave se i sirupi, zatim, različite tinkture, a dobro su poznata i eterična ulja, kojima je upravo glavni sastojak ova biljka. Zbog svog divnog mirisa, teksture, svih ulja koje sadrži, majčina dušica se vrlo rado koristi u prirodnoj kozmetici, a za lekovite svrhe dovoljno je da parite lice, jer majčina dušica takođe može biti dobar izbor.

Priprema tinkture od majčine dušice

Oprati grančice majčine dušice, najmanje jednu do dve šake grančica pa njima napuniti tamnu staklenu teglu. Prelijte ove grančice sa domaćom rakijom od žita ili od voća, jačine 38-40 odsto’pa teglu dobro protresite, zatvorite i ostavite da 14 dana stoji na suncu ili pored nekog drugog izvora toplote.

Potom tinkturu procedite i ovako tinkturom čistite akne i kožu lica.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.