· · Komentari: 0
LEPOTA

Zašto koža vrata, dekoltea i ruku brže STARI, i kako možete uticati na to?

Ovim delovima tela potrebno je posvetiti dosta nege.

1636552696_shutterstock_1034780965.jpg
Foto: Sutterstock

Koža ruku, vrata i dekoltea su glavni pokazatelji godina, bez obzira na to da li osoba ima zalegnuto lice. Ovo se dešava iz glavnog razloga što se tim delovima tela ne posvećuje dovoljno pažnje.

Srećom, postoje saveti kako da se uspori starenje kože na tim delovima tela.

Pročitajte još: ZATEGNITE VRAT: Predstavljamo vam jednostavne VEŽBE za PODBRADAK koje čine čuda (VIDEO)

Vrat

Koža u ovom delu tela veoma je podložna opuštanju i gubitku elastičnosti jer je tanja i sadrži manje kolagena i elastina nego na drugim mestima. Osim toga, u koži vrata nalazi se manje lojnih žlezda a, zbog učestalih pokreta glave i uticaja sile gravitacije, rizik od pojave bora mnogo je izraženiji.

Takođe, pušenje znatno ubrzava pojavu znakova starenja jer duvanski dim uništava enzime koji igraju ključnu ulogu u produkciji kolagena.

Međutim, redovnim sprovođenjem vežbi, mišići vrata mogu da ojačaju i skrate se, što popravlja tonus kože. Eksperti preporučuju utrljavanje bogate hidratantne kreme pokretima nagore, u suprotnom pravcu od dejstva gravitacije, a da bi efekat bio maksimalan, stegnite zube dok to radite.

Foto: Piksabej

Zabacite glavu unazad, podignite donju vilicu, preklopite gornje zube izadržite se u tom položaju. Opustite vilicu, a zatim ponovite vežbu tri puta.

Dekolte

Donji deo vrata i dekolte najčešće su izloženi štetnom dejstvu UVA zraka, što je jedan od osnovnih razloga vidnih oštećenja kože. Osim toga, koža u ovom delu sadrži malo lojnih žlezda, te je podložnija isušivanju i boranju, poput kože u predelu vrata.

Budući da je i mnogo tanja, i da nema puno mišićnog niti masnog tkiva ispod nje, bore se brzo produbljuju, a težina grudi, u kombinaciji sa smanjenom proizvodnjom kolagena, rezultira opuštanjem kože.

Osim toga, mnoge žene nanose parfem na dekolte, što može da uzrokuje pojavu trajne dispigmentacije kože, zbog reakcije alkohola iz njegovog sadržaja sa sunčevim zracima.

Alkohol uklanja zaštitni, gornji masni sloj kože, što izaziva i zatezanje i crvenilo. Umesto toga, nanosite parfem na unutrašnji deo ručnih zglobova i iza ušiju.

Foto: Sutterstock

Kako biste sprečili prevremeno starenje ove regije, preporučuje se piling blagim sredstvom, koli će ukloniti površinski sloj ćelija i omogućiti prodiranje preparata za negu u dublje slojeve kože, a za uklanjanje dispigmentacije i finih bora preporučuje se hemijski piling i nega specijalno formulisanim preparatima.

Ruke

Šake, uključujući i nadlanice, najpodložnije su štetnom dejstvu UVA zraka, jer su i najizloženije suncu. Upravo zbog toga nije ni čudo što se upravo na njima manifestuju prvi znaci starenja. Ipak, oštećenja od sunca ne moraju odmah da se očituju, ali će se koža postepeno istanjiti i opustiti se i izgledati kao da je neophodno da se zategne.

Pročitajte još: Semenke LANA su eliksir MLADOSTI: Napravite sami masku protiv BORA

Kada s godinama nestane, inače u ovom delu mala količina masnog tkiva, kosti i vene postaju vidljivije, dok pranje sudova, ručno pranje veša i čišćenje kuće bez rukavica veoma isušuju kožu ruku, što može rezultirati pojavom upale, čak i ekcema.

Foto: Piksabej

Rukama je i te kako potrebna redovna nega - tokom dana često utrljavajte kremu za ruke koja sadrži SPF i antioksidanse. Takođe, krema treba da sadrži materije za izbeljivanje kože, koje će sprečiti pojavu staračkih fleka, a eksperti preporučuju i redovan piling, koji uklanja izmurle ćelije i omogućava prodor aktivnih sastojaka u dublje slojeve kože.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.