· · Komentari: 0
SAVETI

10 stvari koje ne bi trebalo da SIPATE U SUDOPERU

Većina vodovoda u kućama je van vidokruga, ispod lavaboa ili iza zidova, ali o ovim cevima treba voditi računa.

1669239838_3ad3f0f3e3633e4a843ffb8cdced006562f80bf5.jpg
Foto: Shutterstock

Određeni predmeti bačeni u kanalizaciju mogu povećati zagađenje i popravke vodovoda, kao što su mast, otpad za mačke koji se može ispirati, papirni peškiri i talog od kafe.

Pročitajte još: Sprečite BRZO NAKUPLJANJE PRAŠINE U DOMU: Napravite sprej od sastojaka koje već imate u kući (RECEPT)

Sudoper je stalno rangiran kao jedno od najprljavijih mesta u vašem domu.  Kako ono što ispustite u odvod utiče i na vodovod u vašem domu i na životnu sredinu, važno je razumeti kako vaša kanalizacija funkcioniše i kako da smanjite štetu na svojoj imovini i životnoj sredini.

Ove ciljeve možete postići tako što nikada ne ubacujete u sudoper dole navedene stavke. I možete smanjiti svoj finansijski rizik jer popravke vodovoda mogu biti skupe.

Pročitajte još: Sjajan TRIK: Evo kako da vam se makarone i pirinač ne zalepe tokom kuvanja

Mast - Mast se lepi na unutrašnjost kanalizacionih cevi kako u vašem domu tako i spolja. Vremenom može začepiti celu cev. Umesto toga, ostružite ga u smeće.

LJuska jajeta - LJuska jajeta se sastoji od tvrde spoljne ljuske i tankog, membranskog unutrašnjeg sloja. Previše je tvrd za sečiva drobilice, što skraćuje ukupan vek trajanja uređaja.

Talog kafe – neće oštetiti mlin i može pomoći u apsorpciji mirisa, ali se nakuplja u vašim cevima i povećava rizik od začepljenja odvoda. Talog od kafe je odličan dodatak vašem kompostu.

Pročitajte još: Uštedite struju bez odricanja: Evo šta treba da ubacite u ZAMRZIVAČ

Testa – Namirnice kao što su testenina i pirinač nastavljaju da se šire dok upijaju ostatke vode u odlagaču otpada i odvodnim cevima. Pasta se često pravi od griza, koji postaje lepljiv i lako spaja cevi.

Brašno – Da li ste mešali brašno i vodu? Na taj način stvara se lepak koji se lepi za zidove odvodnih cevi i hvata sve male komadiće otpada na putu. Ovo je u suštini problem sa kojim se okrug Medison suočava nakon što je gradska kompanija za proizvodnju keksa uklonila test.

Etikete na hrani – Ne biste pomislili da koristite sudoper da biste se rešili liste za kupovinu, ali etikete na hrani često padaju kada perete voće i povrće.

Pročitajte još: NJih treba da imate u radnom okruženju: Biljke koje ublažavaju napetost i stres

Papirni proizvodi - Toaletni papir je dizajniran da se na kraju raspadne u vodi. Ostali proizvodi od papira se ne rastvaraju nakon što ih bacite u toalet ili nakon što ih bacite u mlin umivaonika. Predmeti kao što su papirni peškiri, proizvodi za žensku higijenu i pamučne kuglice treba odložiti u smeće.

Boje i sredstva za čišćenje – Iako su ovi proizvodi u tečnom obliku, povećavaju rizik od začepljenja kanalizacije i zagađuju životnu sredinu. Vaš grad može imati različite zahteve za lateks i uljane boje, pa je važno da dobijete ove informacije od svoje opštine.

Lekovi – Ima smisla ispustiti lekove kojima je istekao rok trajanja ili neiskorišćene lekove u toalet ili ih proći kroz đubre, ali studije pokazuju da se mnogi od ovih lekova ne uklanjaju u lokalnim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda i zatim ispuštaju u životnu sredinu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.