Oglas
· · Komentari: 0

Jednostavna smesa sa sodom bikarbonom za tvrdokorne mrlje: Umesto vode dodajte ovaj proizvod iz kuhinje

Soda bikarbona čini čuda za mnoge poslove čišćenja u domaćinstvu, a nije joj strano ni skidanje teških mrlja na odeći

1669203766_shutterstock_1938014329.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

 Soda bikarbona je bazna supstanca (suprotna kisleoj), tako da najbolje deluje kada se bori sa kiselim mrljama kao što su kafa, vino, voćni sokovi, paradajz sos...

Za najbolje rezultate, uhvatite se u koštac sa čvrstim mrljama što je pre moguće. Ako nemate odmah pristup sodi bikarboni, onda obrišite mrlju i isperite hladnom vodom, održavajući je vlažnom dok ne dođete do sode bikarbone.

Pročitajte još: Još jedan razlog da se posvetimo čišćenju doma: Nova istraživanja došla do zanimljviih rezultata

Soda bikarbona je najefikasnija kao sredstvo za uklanjanje mrlja kada se pomeša sa vodom i koristi kao pasta. Pasta pomaže da se izvuče mrlja sa tkanine i u suštini "zarobi" pigment i miris u sodi bikarboni. Kako se pasta suši, povlači sve više mrlje sa tkanine. Da biste napravili pastu, jednostavno pomešajte 1 kašiku vode sa 2 kašike sode bikarbone.

Ako ste previše zauzeti da pripremite pastu i da se nosite sa mrljom kada se to dogodi, ne brinite. Možete posipati suvu sodu bikarbonu na zamrljano područje, a zatim se vratiti ne rešavanje kasnije. 

Za tvrdokorne i masnije mrlje možete da koristite belo sirće umesto vode da napravite pastu od sode bikarbone. Ipak, imajte na umu da  prvo isprobate mešavinu na neupadljivom delu odeće u slučaju da je materijal osetljiv, piše The Spruce.

Dodatni savet

Pre upotrebe sode bikarbone, obavezno prvo proverite postojanost boje. Soda bikarbona nije sredstvo za izbeljivanje, ali ima potencijal da povuče pigment iz tkanina koje nisu postojane na isti način na koji upija mrlje.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas