Oglas
· · Komentari: 0

KAKO UŠTEDETI NOVAC TOKOM PRAZNIKA: Pridržavajte se ovih 5 finansijskih granica i NEĆE VAS BOLETI GLAVA kada zavirite u novčanik

Nije tajna da praznici mogu biti iscrpljujući, i emocionalno i finansijski. Reklame i oglasi na društvenim mrežama podstiču nas da učestvujemo u prazničnim aktivnostima dok putujemo u posetu voljenima i pokušavamo da pronađemo savršen poklon za sve. Za one koji žele da planiraju budžet za praznike, ovo može biti nezgodno, posebno ako vaši prijatelji i porodica nisu na istoj strani sa vama kada su u pitanju finansije ili potrošnja tokom praznika.

1702117684_2823193_paketici-2_ff.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Ako želite da maksimalno iskoristite prazničnu sezonu, a da pritom ne bankrotirate, pročitajte pet granica koje sada možete postaviti sa prijateljima i porodicom da biste se postavili za finansijski uspeh.

1. Dogovorite se o limitu potrošnje za svačiji poklon

Važno je postaviti ukupan budžet za prazničnu potrošnju, ali još jedan jednostavan način da držite svoje finansije pod kontrolom je da postavite granicu troškova poklona sa prijateljima i porodicom. Da li znate onu osobu koja izgleda uvek preteruje sa poklona? Povucite ih u stranu i dajte im do znanja da uvek cenite njihove poklone, ali ove godine biste želeli da postavite ograničenje koliko je u redu da potrošite jedno na drugo. Ovo može da skine pritisak sa vas da se osećate kao da morate da dorastete njihovom poklonu i da oboje uštedite nešto novca.

Osim tih razgovora, sedite i sami pregledajte svoje finansije i planirajte prazničnu kupovinu u skladu sa svojim budžetom. Napravite spisak svih za koje želite da kupite poklone i odredite budžet za svaku osobu koja vam odgovara. 

2. Ograničite broj aktivnosti u kojima učestvujete

Ovo može biti teško, posebno ako ste društveni leptir koji voli da prisustvuje svim prazničnim zabavama. Koliko god da su ovi događaji zabavni, oni se mogu gledati kao trošak ako uzmete flašu vina ili kupite novu odeću za svaku zabavu na koju ste pozvani. Rešenje? Postavite ograničenje na broj zabava kojima prisustvujete i popunite ostatak svog kalendara besplatnim ili jeftinijim aktivnostima.

3. Dajte alternativne poklone

 Neki laki i jeftini „uradi sam“ pokloni koje možete pokloniti ove praznične sezone uključuju personalizovane albume, uramljene fotografije ili domaće deserte. Takođe možete da poklonite svoje vreme ove sezone tako što ćete predložiti besplatnu aktivnost sa temom praznika, kao što je okupljanje u vašem stanu dok pijuckate domaći kakao ili organizovanje gledanje prazničnih filmova ili veče društvenih igara.

5. Ponudite prijateljima da umesto putovanja dođu kod vas u goste

Pokloni i događaji nisu jedini aspekti praznika koji mogu da iscrpe vaš bankovni račun. Sezona praznika često uključuje mnogo putovanja da biste videli prijatelje i porodicu - posebno ako planirate da putujete u decembru i januaru na velike praznike. Srećom, ovde postoji nekoliko rešenja ako se putovanje jednostavno ne uklapa u vaš budžet ove godine.

Kao prvo, umesto toga možete pozvati svoje prijatelje i porodicu da dođu kod vas na vikend. „Dok je organizovanje događaja i dalje finansijska odgovornost, verovatno će koštati manje od rezervacije avionske karte ili plaćanja goriva,“ kaže Flečer. Gosti za praznike mogu biti zabavan način da pokažete svojim najmilijima kakvo je godišnje doba u vašem gradu. Povedite ih u obilazak sa najboljim prazničnim svetlima, pogledajte predstavu, pripremite lep obrok i priredite razmenu poklona za zaista posebno praznično iskustvo.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas