· · Komentari: 0

Servisi za uređaje: koji sve postoje i kako nam pomažu?

Zapitate li se nekada, da nije registracije automobila jednom godišnje, da li bi apsolutno svi svoja vozila odvodili na servise, provere i određene sitne popravke?!

1664446893_309404753_665576701365796_6176829781660905973_n.jpg
Foto: Pixabay

Budući da se radi o nečemu što može da ugrozi život, servisi bi se svakako radili, ali bi se brojne sitnice koje se ne čine toliko važnima sigurno najveći broj puta zaobilazile. Međutim, nekada je ono što se ne vidi najvažnije urediti i srediti i to zbog brojnih razloga.

Setili smo se određenih uređaja koji zahtevaju servise, bar jednom godišnje, a u nekim slučajevima i više puta. Nekada se ti servisi rade samo da bi uređaj funkcionisao, dok se najvažnija stvar zaboravlja, pa smo zato rešili da se podsetimo zašto je bitno da se radi servis klima uređaja i servis auto klime.

Kada i zašto je bitno uraditi servis klima uređaja?

Krenimo od samog broja servisa koje je potrebno uraditi. Ako klima ne radi često i nije postavljena u prostoriji gde boravi veći broj ljudi, onda je jednom godišnje sasvim dovoljno uraditi servis. Međutim, u drugim slučajevima, servis klima uređaja je važan dva puta godišnje, posebno ako se koristi i u zimskim mesecima za grejanje prostorija. Zašto je važno da se servis uradi?

Na prvom mestu, tokom rada filteri klima uređaja se zaprljaju i izbacuju sve prljaviji vazduh koji počinje da neprijatno miriše i guši. Čišćenjem se obezbeđuje izbacivanje čistog vazduha iz klima uređaja, ali se čišćenjem ubijaju i bakterije i mikroorganizmi koji bi se njenim daljim radom raširili i postali deo celokupne okoline i vašeg organizma, jer biste ih udisanjem uneli u njega. Pored toga, servis klima uređaja potreban je i kako bi klima radila dobro i kako bi u potpunosti imala „snagu“ da ohladi ili zagreje prostoriju. I na kraju, redovnim servisima produžava se vek klima uređaja, pa ćete tako imati dugo uređaj koji radi savršeno i bez greške.

Kada i zašto je važno uraditi servis auto klime?

Ovde će već mnogi da se začude. Servis auto klime nije propisan nikakvim pravilima ili zakonima, pa se vraćamo na priču od početka i dokazujemo činjenicu da kada nije obavezno, onda se zaobilazi sve dok radi. Auto klime se u najvećem broju slučajeva podvrgavaju servisu kada je potrebna popravka, a to su oni slučajevi kada dođe do „curenja“ klime ili prestanka njenog rada. Da li je ovo ovako potrebno i raditi?

Odgovor je apsolutno ne! Servis auto klime je važno uraditi dok klima radi. Kako klima za svoje pokretanje koristi gas i ulje, bitno je da se kao i za motor, oni s vremena na vreme promene. U trenutku kada klima prestane sa radom najčešće se dešava to da se gas istrošio i tada je njega moguće zameniti, ali se već kod prvog njenog kvara dešava to da kompresor biva „načet“, pokvaren jednim delom. Nakon nekoliko kvarova, klima će prestati sasvim da radi, a dalje zamene njegove neće moći stopostotno da vam obezbede ponovo uredan i klima uređaj koji funkcioniše. Zato, da biste imali čime da se hladite/grejete, servis auto klima ne zaobilazite.

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.