· · Komentari: 0
boje

Značenje BOJA prema FENG SHUI disciplini: Da lakše izaberete one za svoj enterijer

Boja je izuzetno važan aspekt feng shui-ja i povezana je sa mnogim principima ove stare kineske discipline.

1638787077_shutterstock_1151411999.jpg
Foto: Shutterstock

Boje imaju veliki uticaj na to kako se osećamo, a takođe je i jedan od najjednostavnijih elemenata sobe za promenu. Igranje bojama može biti lak i zabavan način da promenite energiju u domu.

Boje prema feng shui-ju

Postoji nekoliko načina da pristupite boji iz perspektive feng šuija. Postoje različiti feng shui sistemi boja, uključujući pet elemenata. Različite boje takođe imaju različite kulturne asocijacije i lična značenja, i važno je uzeti u obzir i te stvari kada birate boje za svoj dom. Ako ste zainteresovani da saznate više o tome kako razmišljati o boji iz perspektive feng šuija, evo nekih od glavnih boja u feng šuiju i njihovog značaja, pište The Spruce.

Pročitajte još: Jednostavne ideje za PRAZNIČNO UREĐENJE DOMA koje oduzimaju 5 minuta ili manje (FOTO)

Bela boja

Predstavlja stranu janga u Tai Ki-u, ili jin-jang simbolu. U mnogim kulturama, bela se odnosi na zimu, koja je uspavano stanje kada se zemlja odmara. Bela je takođe povezana sa metalnim elementom, koji predstavlja mentalnu jasnoću, produktivnost i završetak.

Crna boja

Ako je bela odsustvo boje, crna je zbir svih boja. To je takođe jin strana simbola Tai Ki. U mnogim kulturama, crna boja je povezana sa tamnijim temama, ali u feng shui-ju takođe ima pozitivniju vezu sa dubinom i ličnim istraživanjem. Crna takođe predstavlja element vode, koji je povezan sa mirom i mudrošću. Povezana je i sa karijerom. Uopšteno govoreći, malo crne uneće svakom domu eleganciju.

Plava boja

Feng shui značenje plave se menja u zavisnosti od tona. Srednji ton predstavlja element drveta. Drvo je povezano sa rastom, vitalnošću i saosećanjem. Duboka, ponoćno plava, koja je skoro crna, povezuje se sa dubokim, tamnim vodenim elementom. U mnogim azijskim kulturama, određene nijanse plave su povezane sa tugom. U budizmu, plava je povezana sa blagostanjem. Plava je takođe povezana sa oblastima porodice i znanja u feng shui-ju.

Zelena boja

Zelena je feng shui boja obnove, sveže energije i regeneracije. Kada radite sa zelenom bojom, važno je imati najmanje nekoliko različitih nijansi kako bi se maksimizirali energetski efekti feng shui-ja. Zelena je povezana sa porodičnim područjem. Ova boja može biti uključena u vaš dom sa akcentima za kućni dekor ili čak sa živom zelenom biljkom!

Pročitajte još: FENG SHUI pravila za biranje slika: Koje ne kačiti iznad kreveta, a koje možemo da postavimo kod ulaza u dom

Crvena boja

U feng shui-ju, crvena je boja koja zamenjuje sve druge. To je najmoćnija boja ove discipline i smatra se veoma povoljnom. Crvena se često koristi za zaštitu i čišćenje kuće ili energije osobe. Crvena takođe veoma aktivira i daje energiju, ali sa merom. Previše crvene može biti nepovoljno za neke ljude. Najbolje je izbegavati velike količine crvene u prostorima koji su namenjeni opuštanju, kao što su spavaće sobe. Prelep tepih sa crvenim tonovima može biti nežan način da unesete energiju crvene boje.

Roze

Roze je delikatna boja u feng shui-ju, povezana je sa područjem partnerstva i ljubavi. To je boja koja se koristi za aktiviranje samoljublja, mekoće i privlačenja veze.

Žuta

U zavisnosti od situacije, žuta nas može podsetiti na toplu, blistavu sunčevu svetlost ili bujnu, oksidovanu zemlju. To je boja elementa zemlje i područja zdravlja, koja je utemeljena i stabilna. Žuta takođe simbolizuje i visok položaj i poniznost.

LJubičasta

Od lavande do bogatijih tonova patlidžana, ljubičasta je povezana sa plemenitošću i bogatstvom. To je boja koja izaziva poštovanje i može se koristiti da povežete svoj či sa moći, prosperitetom i obiljem. Duboko crvena koja prelazi u ljubičastu je veoma povoljna boja, simbolizuje bogatstvo i moć. LJubičasta takođe može da prizove harmoniju i ravnotežu.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.