Oglas
· · Komentari: 0
promo

5 zlatnih saveta za novopečene roditelje

Trudićete se da budete najbolji roditelj ikada, čak i onda kada stvari ne budu išle onako kako želite i kako biste voleli da sve bude

1680163830_shutterstock_1943188627.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Zato je prvi i osnovni savet da sebi ne stvarate presiju i obavezu nečega što ste videli, čuli, kako vam je neko rekao da „tako mora“. Svaki roditelj je poseban na svoj način i isti na jedan, a to je želja da odgajaju zdrave i kvalitetne pojedince. Posebno se presije stvaraju kod onih koji se ostvaruju po prvi put u ovoj ulozi, pa uz brojne zahteve, potrebe i sve ono šta jedan novi život donosi, nastaju konfuzije. Možda vam neki od ovih saveta neće pomoći da budete najbolji roditelj ikada, ali će vam značiti da postanete praktični, funkcionalni i fleksibilni, a to je za početak i tokom odrastanja dece ono najvažnije.

Biranje kreveca za bebe – kvalitet i praktičnost

U moru predloga, moru ogromnog izbora, čini se da je krevetac za bebu nemoguće odabrati. I to nije daleko od istina. Od klasičnih, preko prenosivih, do kolevki koje mogu da služe za spavanje... Međutim, biranje kreveca može da bude mnogo ugodnije i brže, ako se usmerrite ka dva glavna zahteva, a to su kvalitet i praktičnost upotrebe.

Kvalitetan krevetac će trajati dugo, a to znači da ćete u jednom uložen komad nameštaja za bebe imati komad koji će koristiti i za decu koja dolaze, pa čak i za one prijateljske i međuporodične pozajmice. Pored toga, birajte krevetac koji je funkcionalan, koji se može koristiti do 4, 5. godine detetovog života, sa ogradom koja se podešava, krevetac koji uz sebe ima i kutije za odlaganje. Naravno, posebnu pažnju obratite na biranje dušeka, jer tako birate zdravlje za svoje dete i njegov razvoj.

Da li su kišobran kolica dobar izbor?

Ovo je pitanje koje se javlja kod velikog broja roditelja, bilo da stiže prvo ili drugo, treće dete po redu. Nekada kišobran kolica nisu bila sinonim za kvalitet i uopšte nisu važila za kolica koja je dobro koristiti. Ali, napredak je sve to izmenio, pa danas možete pronaći vrlo kvalitetna, udobna kišobran kolicima, sa brojnim dodacima, koja se bez ikakvog problema koriste od prvih dana bebinog života. Uz to su vrlo jednostavna, praktična, što će vam olakšati svakodnevno funkcionisanje.

Ne odbacujte dohranu

Dojenje bebe je od presudne važnosti za imuni sistem, razvijanje odbrambenog sistema zdravlja, posebno u prvim mesecima. Kada je nemoguće, pak, dojiti bebu, dohrana je spas za obe strane i nudi sve potrebne benefite, baš kao i u slučajevima kada je bebama nedovoljno dojenje. Zato ne odbacujte dohranu kao ideju u startu, jer se radi o specijalno izrađenim preparatima namenjenim upravo dečijem razvoju i ishrani.

Nije vam potrebno sve za šta čujete!

Tokom prve trudnoće naslušaćete se svega, šta vam je sve potrebno, kako morate sve imati od prvog dana, da nećete bez određenih stvari moći da funkcionišete nikako. To je istina ako uzmemo u obzir krevetac, kolica, ljuljašku, nosiljku, kada za sve to postoje uslovi. Međutim, novopečeni roditelji često, što iz ushićenja i radosti, što iz uplašenosti, već pre rođenja iskupuju ogroman broj stvari koje na kraju ostanu neotvorene. Zato pametno birajte, kupujte i čekajte da beba dođe, pa da zaista vidite i njene i svoje potrebe u realnom vremenu i okolnostima.

Uživajte u divnim trenutcima!

U atmosferi ushićenja, pomalo straha i anksioznosti, sreće i neopisive radosti, novopečeni roditelji zaboravljaju osnovno – da uživaju. Onda taj period brzo prođe i budi se žal što niste više obratili pažnju na određene momente, dane... Uživajte u svakom trenutku svoje nove uloge, pa čak i onda kada nije baš lako, jer ćete na taj način novi segment života pamtiti slikovitije i lepše.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas