Oglas
· · Komentari: 0

Ako dete ovako sedi ispravite ga: Ovaj položaj nije dobar

Deca često zauzimaju nepravilan sedeći položaj, a jedan od njih je takozvano "W sedenje"

1650218882_profimedia-0138514524.jpg
Foto: profimedia
Oglas

Stručnjaci tvrde da ukoliko primetite da dete zauzima ovaj položaj, treba ga obavezno ispraviti.

Kako izgleda "W položaj" položaj?

Ovde dete sedi sa raširenim kolenima, butine su rotirane ka unutra a stopala raširena u stranu. Težina tela je na kukovima, a stomačni i leđni mišići nisu aktivni pa je skoro nemoguće pokrenuti trup.

Ako vaš mališan zauzme ovaj položaj na kratko, npr. da bi se pokrenuo da puzi, nije strašno.

Pročitajte još: Da li beba mora da PODRIGNE posle SVAKOG OBROKA?

Koje posledice ostavlja "W sedenje"?

Dugotrajno sedenje u w položaju ostavlja posledice kao što su neadekvatan razvoj mišića i trupa, a mogući su i deformiteti zgloba kuka, kolena, prstiju. Održavanje ravnoteže se ne razvija na pravilan način, a to kasnije utiče da se ni aktivnosti trčanja i skakanja neće razvijati na pravilan način, a pri hodu će se dete gegati. Kao posledica se može javiti i bol u leđima.

Koordinacija oko-ruka takođe može biti neadekvatna, a kasnije to utiče na razvoj dominantne ruke, smetnje u pisanju...

Jako je bitno da uočite na koji način vaše dete sedi jer je to važno za pravilan razvoj, predočite mu to na vreme i ispravite ukoliko je potrebno jer je ovo period života kada vaši mališani stiču svoje prve navike.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas