· · Komentari: 0
RODITELJSTVO

Danski način vaspitanja je IDEALAN U SVETU, a metod za koji smo ubeđeni da je ISPRAVAN, oni smatraju ZBUNJUJUĆIM

Ako su Danci asocijacija za sreću, znači da postoji i niz specifičnih okolnosti ili metoda po kojima vaspitavaju svoje mališane koji će izrasti u srećne ljude.

1594371154_Depositphotos_9874994_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Kristen Podolka, Amerikanka koja je dve godine živela u Danskoj, uspela je da uoči neke osobine i pravila očeva i majki u toj zemlji. Ona tvrdi da bismo od njih mogli i morali nešto da “ukrademo”, a evo i koje korake u roditeljstvu bi trebalo da napravimo.

Pročitajte još: Svi evropski tinejdžeri NE VOLE ŠKOLU, a odgovori dece iz SRBIJE IZNENADILI

Porodica mora biti na prvom mestu

U Danskoj niko ne ostaje u kancelariji posle 16.00, bez obzira na poziciju na poslu. Svi u isto vreme odlaze po decu, a onda idu kući da zajedno spremaju večeru. To im je najbitniji deo dana, jer tada sede, večeraju i ćaskaju sa porodicom o svemu što im se događalo, nastojeći da atmosfera bude topla, bez obzira na to kako im je izgledalo vreme pre dolaska kući. Vikendom uživaju u prirodi, bave se sportom, voze bicikl...

Posvetite se deci Foto: Depozit
Veče odvojte samo za decu, a vikend za prirodu.

Dišite, da bi i vaša deca imala “kiseonik”

Bez obzira na to da li ste zaposleni ili imate roditelje koji mogu da vam čuvaju decu, pametnije je da ih upišete u vrtić. Tako smatraju Danci, ubeđeni da su vreme i prostor samo za sebe neophodni svakom čoveku da bi se osećao živim i imao energije za sve. Kristen navodi i “plastičan” primer ove tvrdnje koji je uočila kod Danaca.

Bez obzira na bake i deke, upišite ih u vrtić.

- U slučaju opasnosti u avionu, posada leta govori da prvo majke stave maske za kiseonik na lice. Samo ako one mogu da dišu, mogu da pomognu i deci - kaže Podolka.

Nemojte da ih štitite od svega

Važno je da se oslobodite paranoičnih ubeđenja, da će, ako u svakom trenutku budete uz svoje dete i radite sve umesto njega, ono biti bezbedno. U Danskoj mališani nisu preterano zaštićeni, pa tako u većini škola postoji prostor za loženje vatre kako bi učenici mogli sami da peku hleb, dok u učionicama gore sveće i niko ne paniči zbog toga što bi se neko mogao opeći.

Pročitajte još: Šta se dešava sa decom bez roditeljskog staranja kada postanu PUNOLETNI? Priča jedne Divne vratila je NADU

Ne zbunjujte ih viškom izbora

Danci ne veruju u pozitivne efekte više izbora ni u čemu, već to smatraju zbunjujućim i nepotrebnim. Roditelji deci svakog dana pakuju potpuno istu užinu - namaz na raženom hlebu, svežu šargarepu i svežu jabuku.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.