Oglas
· · Komentari: 0
UČENJE

Kada je pravo vreme da decu počnu sa učenjem stranog jezika?

Roditelji su u sve većoj nedoumici kada bi deca trebalo da počnu da uče strani jezik jer je učenje uspešnije ukoliko mališani ranije nauče prve reči.

1605859671_Depositphotos_6320936_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Strani jezici su deci sve dostupniji – susreću se s njima gledajući crtane filmove ili igrajući igrice, i mnoge reči usvajaju jako rano.

Međutim, mame i tate se pitaju kada je pravo vreme da dete postane polaznik neke škole stranih jezika. Logoped J. Vukliš objašnjava da bi što pre, tačnije od treće godine, trebalo uvesti strani jezik u život deteta, jer mališani tada najlakše prihvataju ritam i muzikalnost.

Pročitajte još: Šta o svetu TINEJDžER mora da zna: Roditelji obratite pažnju

- Najvažnije je da se roditelji konsultuju sa nekim ko se bavi jezikom - smatra ona.

- Logoped u vrtiću ili stručnjak iz razvojnog savetovališta trebalo bi da uradi procenu detetovog govora. Ako se smatra da mališan ima bilo koju vrstu usporenosti trebalo bi odložiti učenje jezika dok se problem ne prevaziđe. Ne možemo ga uvoditi u drugi jezik sa prihvaćenim malim fondom reči, ili ako ne može čisto da izgovori 25 glasova - kaže ona.

Pročitajte još: Kako ublažiti GRČEVE kod TRUDNICA? Primenite ove jednostavne savete!

Međutim, I. Žarković zamenik direkora jedne privatne škole za jezike i profesor engleskog jezika, smatra da ne treba previše brinuti do tome da li dete kaska za svojom generacijom i da nije kasno početi učenje stranog jezika u osmoj ili devetoj godini.

Foto: Depozit

- Kod nas na časove mogu deca koja imaju najmanje četiri i po godine. Ukoliko procenimo da dete i u tom uzrastu nije spremno, odlažemo nastavu za godinu dana. Najbolji efekat učenja je kod predškolaca. Za ono što predškolci nauče za godinu dana, mlađima je potrebno dve - ističe ona.

Da bi krenulo sa privatnim časovima dete mora da ima najmanje 4 godine

Jedna studija američkih naučnika pokazala je da je pravo vreme za učenje stranih jezika pre polaska u osnovnu školu, a većina preporučuje četvrtu godinu kao idealan trenutak.

Pročitajte još: Razvod nije lak: Najčešće GREŠKE roditelja nakon razvoda

Ipak, naglašeno je da bi trebalo ustanoviti zrelost detetovog govora, jer je za mališane koji imaju govorne poteškoće zahvalniji rad s logopedom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas