Oglas
· · Komentari: 0

Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Trenuci koji prethode porođaju su puni neizvesnosti, ali istovremeno i vrlo lepi, prosto zato što je potrebno pripremiti sve za dolazak novog člana porodice.

1698741923_alicia-petresc-c3KZP4azG6g-unsplash.jpg
Foto: unsplash
Oglas

Buduće majke se neretko brinu oko toga kako će proći period kada su prisutni grčevi kod beba, te da li je možda potrebno na vreme da obezbede i najbolji probiotik koji će dete u određenom uzrastu koristiti, ali i oko toga koje sve potrepštine treba da kupe pre porođaja. Sve to je dobro za psihu buduće majke, prosto zato što se neće opterećivati toliko time kako će da prođe porođaj, odnosno da li će sve da bude u redu, jer će njene misli biti takođe usmerene na to koja su najbolja kolica za bebe, koji krevetić da odabere i slično?

Unapred nabavite opremu za bebe (kolica, krevetac, pelene…)

Nema nikakve sumnje da je jedan od najlepših trenutaka u životu roditelja dolazak bebe, ali isto tako ne treba zaboraviti da ti trenuci sa sobom nose neizvesnost. Baš zato jeste važno pribaviti sve što je potrebno za prve dane detetovog života, kako bi roditelji bili maksimalno rasterećeni u tom periodu.

U tom smislu je kupovina opreme za bebe unapred uvek dobra opcija, tako da treba na vreme izabrati ne samo krevetić, odeću i flašice za bebe, kao i odgovarajuću kozmetiku, nego i najbolja kolica za bebe.

Pojedini roditelji su praktični u tom smislu, pa izbor kolica i krevetića prepuštaju članovima bliže porodice, prosto zato što su to značajna financijska ulaganja. Naravno da bi se trebalo potruditi da to budu zaista najbolja kolica za bebe, jer će biti korišćena u dužem vremenskom periodu.

Kako se nositi sa bebinim grčevima?

Jedan od prvih razloga za zabrinutost roditelja svakako su grčevi kod beba, ali to treba posmatrati kao prirodan deo razvoja. Naime, koliko god da je u pitanju neprijatna situacija, činjenica je da će grčevi kod beba proći, te da je potrebno detetu obezbediti odgovarajuću negu u tom periodu.

Obično pedijatri preporučuju blage masaže, te korišćenje određenih preparata, kako bi grčevi kod beba prošli što pre i bili što je moguće manje intenzivni.

U većini slučajeva su tokom prvih meseci života svake bebe izuzetno izraženi grčevi, što može predstavljati dodatni stres za roditelje. Međutim, treba imati na umu da grčevi kod beba zaista nisu opasni, ali ipak mogu biti prilično neprijatni i za bebu i za roditelje, pa je u tom smislu potrebno slušati savete pedijatra i potruditi se da detetu bude obezbeđena odgovarajuća nega u tom periodu.

Valjalo bi da majka, ukoliko doji bebu, vodi računa o tome koje namirnice unosi, odnosno da ne unosi one zbog kojih će grčevi kod beba biti intenzivniji. Takođe je dobro primenjivati nežnu masažu stomaka bebe, kao i tople obloge, odnosno zagrejati na primer pelenu peglom i staviti preko detetovog stomačića, kako bi grčevi bili manje intenzivni.

Koji je najbolji probiotik za bebe?

U zavisnosti od toga da li su grčevi kod beba toliko intenzivni ili ne, zavisiće i da li će pedijatar preporučiti određeni preparat, odnosno da li će roditeljima naglasiti da je potrebno da koriste najbolji probiotik za takve situacije.

U većini slučajeva, grčevi kod beba će proći u toku nekoliko meseci, ali je važno da roditelji budu informisani o tome koji je najbolji probiotik, odnosno koji bi preparat trebalo da koriste ukoliko grčevi postanu intenzivniji i ukoliko ne mogu u datom momentu da nađu odgovarajuće rešenje.

U principu, probiotik se dodaje u ishranu kada beba prelazi na čvrstu hranu, jer baš u takvim situacijama najbolji probiotik u velikoj meri može da olakša varenje. U svakom slučaju se ne preporučuje koristiti bilo kakav preparat za bebe bez prethodne konsultacije sa nadležnim pedijatrom.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas